.

.

LIKE US on FACEBOOK

LIKE US on FACEBOOK
https://www.facebook.com/Kipokosmos

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Λαχανόκηπος: Η καλύτερη ψυχοθεραπεία!

    Φίλες και φίλοι καλησπέρα!!! Είχαμε να τα πούμε από τα Χριστούγεννα αφού ο καιρός δεν μας επέτρεπε να είμαστε κοντά σας! Γεμίσαμε όμως τις μπαταρίες μας και έχουμε επιστρέψει με πολλή όρεξη, διάθεση και μεράκι για ακόμη μία λουλουδάτη άνοιξη και ένα χρωματιστό καλοκαίρι!!!

    Η πρώτη ανάρτηση μου θα αφορά τον λαχανόκηπο μας! Όλοι λίγο πολύ έχουμε ένα μικρό ή μεγάλο μέρος να φυτέψουμε τις ντομάτες μας, τις πιπεριές μας και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας. Εκτός του ότι θα ξέρουμε τι τρώμε, είναι η ενασχόληση με τον κήπο και συγκεκριμένα με τα λαχανικά μας είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Πιστέψτε με!


Τα κηπευτικά μας
         Αν είναι η πρώτη φορά που θα το τολμήσετε, θα αναφέρω κάποια βήματα που θα σας φανούν χρήσιμα.
1ο Βήμα: Αρχικά έχουμε την προετοιμασία του εδάφους. Σκαλίστε με ένα σκαλιστήρι το έδαφος που ετοιμάζετε για τον παραγωγικό σας κήπο, ώστε να αφρατέψει. Έπειτα εμπλουτίστε το με απολυμασμένη οργανική ουσία. Τα λιπάσματα που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι ουσιαστικά συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών.
2ο Βήμα: Τα λαχανικά τα οποία θα αγοράσετε, από το φυτώριο μας ή από το γεωπονικό κατάστημα ΑΓΡΟΑΝΑΠΤΥΞΗ στο Άργος Ορεστικό, σε φυτό και θα χρειαστεί να μεταφυτεύσετε στο έδαφος είναι τα παρακάτω 

· ντομάτες 
· μελιτζάνες 
· πιπεριές 
· μαρούλια 

Τα παραπάνω φυτά θα χρειαστούν από 1-3 μήνες μέχρι τη συγκομιδή. Αγοράζετε τα φυτά έτοιμα από το γεωπόνο μέσα σε τελάρα από αφρολέξ. Μεταφυτεύετε στο έδαφος μαζί με το χώμα που έχει πάνω το φυτό και πιέζετε ελαφρά. Οι αποστάσεις από φυτό σε φυτό πρέπει να είναι και πάλι περίπου 30 εκατοστά. 
Προσοχή: Κυκλοφορούν στο εμπόριο ποικιλίες φυτών από πλανόδιους, οι οποίες δεν σας εξασφαλίσουν την ποιότητα και την πλούσια παραγωγή αλλά ούτε και τις γνώσεις που μπορούν να σας προσφέρουν οι εξειδικευμένοι γεωπόνοι μας! 
 
Αναλαμβάνουμε την κατασκευή του λαχανόκηπου σας εξ ολοκλήρου και την τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος στον ήδη υπάρχον
3ο Βήμα: Στη συνέχεια, η σωστή άρδευση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ποτίστε με ένα ποτιστήρι και όχι με λάστιχο ώστε να διατηρηθεί ο σπόρος στη θέση του. Επίσης, μπορούμε να σας εγκαταστήσουμε ένα αυτόματο πότισμα με σταλακτηφόρο σωλήνα, για τη συχνότερη και συστηματικότερη άρδευση των λαχανικών σας. 

4ο Βήμα: Τα ζιζάνια που θα βγαίνουν γύρω από τα λαχανικά θα πρέπει να αφαιρούνται τακτικά με ξερίζωμα, έτσι ώστε να μη μεγαλώνουν εις βάρος των λαχανικών και να τα ανταγωνίζονται σε τροφή και σε νερό. 

5ο Βήμα: Ο λαχανόκηπος θα πρέπει να έχει ηλιόλουστη έκθεση χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά κατάλληλες για την εγκατάσταση λαχανόκηπου θεωρούνται η ανατολική και η νότια πλευρά του κήπου χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείονται οι υπόλοιπες που πληρούν την προϋπόθεση της ανεμπόδιστης ηλιοφάνειας. Επιπλέον, σημαντικό είναι ο χώρος του λαχανόκηπου να μην δέχεται έντονους ανέμους. 

6ο Βήμα: Τέλος, το περιβόλι μας θα πρέπει να είναι τόπος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τα φυτά θα χρειαστούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας για τη φροντίδα τους, αλλά η ευεξία που θα μας προσφέρουν είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Ελπίζω να σας έπεισα να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας λαχανόκηπο! Περιμένω τα σχόλια σας! Φιλιά! 

Ελίζα Ντ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου