.

.

LIKE US on FACEBOOK

LIKE US on FACEBOOK
https://www.facebook.com/Kipokosmos

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καλλωπιστικό Λάχανο

Εκτός από τα γνωστά σε όλους μας Λάχανα…υπάρχει και ένα ακόμη λάχανο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αισθητικούς σκοπούς σαν καλλωπιστικό φυτό.
details-images

Μοιάζει πολύ με το βρώσιμο λάχανο, αλλά είναι πιο εντυπωσιακό!
Το Καλλωπιστικό Λάχανο δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό σε όλους μας λάχανο. Αποτελεί πλέον έναν εντυπωσιακό ετήσιο, που δίνει χρώμα μέσα στο Χειμώνα!

Κατάγεται από τη Μεσόγειο, αλλά η Ιαπωνία αποτελεί την αφετηρία, αφού εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες ποικιλίες.
Δεν σχηματίζει την τυπική συμπαγή κεφαλή του γνωστού λάχανου, αλλά τα φύλλα του είναι δαντελωτά και λεία. Αποτελούν το κυριότερο καλλωπιστικό στοιχείο του φυτού. Είναι συνήθως δίχρωμα. Τα κεντρικά φύλλα είναι κυρίως άσπρα, ροζ, κόκκινα ή κρεμ και τα εσωτερικά βαθύτερα κόκκινα ή πράσινα.



Είναι διετές φυτό, αλλά χρησιμοποιείται και σαν ετήσιο. Σχηματίζει την κλασσική μπάλα του λάχανου και το ύψος του κυμαίνεται από 20 – 40cm.
Το χρησιμοποιούμε κυρίως για το χρώμα των φύλλων του, που σε συνδυασμό με το συμπαγές και ασυνήθιστο σχήμα του, το καθιστά πολύτιμο φυτό του χειμώνα, αφού έχει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τους -15oC.

Προτιμά κυρίως ηλιόλουστες τοποθεσίες και πλούσια εδάφη με καλή στράγγιση.
Το φυτεύουμε στον κήπο το Φθινόπωρο και την Άνοιξη αρχίζει να αναπτύσσει την ανθοφορία του, και χάνει το σχήμα του. Επομένως μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο.




Κηποτεχνία

Μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε μπορντούρες και σε παρτέρια. Καθώς μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα φυτά που χρησιμοποιούμε την ίδια περίοδο.



Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα φυτά σε ανάλογες με το μέγεθος γλάστρες.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο. Σπέρνεται το καλοκαίρι και εγκαθίσταται στο κήπο το Φθινόπωρο. Μπορεί και να σπαρθεί απευθείας στο έδαφος.


Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Αν το έδαφος περιέχει πολύ άζωτο, οι χρωματισμοί των φύλλων δεν είναι έντονοι.
  • Η προσαρμογή του στις χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται σταδιακά. Για αυτό θα πρέπει να εγκατασταθεί στον κήπο το Φθινόπωρο.
  • Τα φύλλα λαμβάνουν τα έντονα χρώματα τους στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου