ΚΗΠΟΚΟΣΜΟΣ- ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΠΟΥ Δισπηλιό Καστοριάς Τηλ-Fax:2467085135 e-mail:kipokosmos@hotmail.com
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
H Iστορία του Γκι
Λέγεται ότι οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προέρχονται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Saturnalia. Αυτό το έθιμο το υιοθέτησαν και οι πρώτοι Χριστιανοί. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και από ένα διάταγμα της εκκλησίας της Bracara που εκδόθηκε αργότερα και απαγόρευε στους Χριστιανούς να διακοσμούν τα σπίτια τους με κλαδιά δέντρων την ίδια εποχή με τους ειδωλολάτρες, καθώς η Saturnalia ξεκινούσε περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Η προέλευση των διακοσμήσεων φαίνεται να συνδέεται και με τους Δρυίδες οι οποίοι διακοσμούσαν τις καλύβες τους με αειθαλή δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να τα χρησιμοποιούν σαν κατοικία τους τα πνεύματα του δάσους. Σε πολλά εκκλησιαστικά ημερολόγια, βρίσκουμε την παραμονή των Χριστουγέννων να αναφέρεται ως η ημέρα που οι εκκλησίες είναι δαφνοστόλιστες και το έθιμο είναι ριζωμένο το ίδιο βαθιά στη σύγχρονη εποχή όπως και στους ειδωλολάτρες ή τους πρώτους Χριστιανούς.
Ενας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, όταν αυτός βάδιζε στη γη και τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του, συμβολίζουν τα μαρτύρια του Σωτήρα, λόγος για τον οποίο το γκι λέγεται και το «αγκάθι του Χριστού» σε πολλές γλώσσες της Βόρειας Ευρώπης. Πιθανότητα η σχέση με αυτούς τους μύθους ήταν ο λόγος που το γκι ονομάστηκε το «Αγιο Δέντρο», όπως αναφέρεται γενικότερα από τους παλιότερους συγγραφείς.
Ο Πλίνιος το περιγράφει με το όνομα Ακουϊφόλιους Aquifolius(λατινική ονομασία) και πρόκειται για το ίδιο δέντρο που ο Θεόφραστος αποκαλούσε Κράταιγο, Crataegus (λατινική ονομασία) αλλά οι μεταγενέστεροι σχολιαστές διαφωνούν. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι αν το γκι φυτευτεί κοντά σε ένα σπίτι ή αγρόκτημα, διώχνει μακριά το δηλητήριο, το προστατεύει από τους κεραυνούς και τη μαγεία, ότι τα λουλούδια του κάνουν το νερό να παγώνει και το ξύλο του/ο κορμός του, αν το πετάξεις σε οποιοδήποτε ζώο ακόμα και χωρίς να το αγγίξει, έχει την ιδιότητα να κάνει τα ζώα να γυρίσουν πίσω και να ξαπλώσουν δίπλα του.
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010
ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ
Νέες παραλαβές!!!
Έφτασαν στο κατάστημά μας και είναι πλέον στη διάθεσή σας γυμνόριζα καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα για τη νέα σεζόν.
Μεγάλη γκάμα και οι καλύτερες ποικιλίες σε μοναδικές τιμές.
*Η φύτευση των γυμνόριζων γίνεται εώς την άνοιξη για καλύτερα αποτελέσματα, πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια.
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Γιατί τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν είναι τέλεια
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ "ΜΙΚΡΟΥ ΕΛΑΤΟΥ"
Πριν πολλά πολλά χρόνια, σε μια πολλή μακρινή χώρα ζούσε ένα τέλειο μικρό δέντρο που το έλεγαν Μικρό Έλατο. Το Μικρό Έλατο έλπιζε να διατηρήσει την τελειότητά του ώστε να διαλεχτεί από την βασίλισσα για χριστουγεννιάτικό της δέντρο. Αλλά καθώς το πονόψυχο μικρό δέντρο έδινε καταφύγιο στα πουλιά, τους λαγούς και τα ελάφια του δάσους τα κλαδιά του στράβωσαν, έσπασαν κι έπαθαν ζημίες. Ευτυχώς η βασίλισσα είχε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει τελειότητα. Η βασίλισσα, η οικογένεια της βασίλισσας και όλοι οι χωρικοί είπαν πως το Μικρό Έλατο ήταν ακόμα το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γιατί κοιτάζοντας τα λυγισμένα βελονωτά κλαδιά του, έβλεπαν τα προστατευτικά μπράτσα ενός πατέρα ή την θερμή αγκαλιά μιας μητέρας. Και μερικοί, όπως η σοφή βασίλισσα είδαν την αγάπη του Χριστού να εκφράζεται στη γη. Έτσι λοιπόν αν διασχίσετε περπατώντας ένα αειθαλές δάσος σήμερα, εκτός από τους λαγούς, τα πουλιά και άλλα χαρούμενα ζωντανά πλάσματα, θα βρείτε πολλά δέντρα σαν το Μικρό Έλατο. Θα δείτε κάποιο στραβολυγισμένο κλαδί που δίνει κάλυμμα, μια σχισμή που προσφέρει ένα ζεστό μέρος για ξεκούραση ή κλαδιά στραπατσαρισμένα από από τη βοσκή πεινασμένων ζώων. Γιατί -όπως θα 'πρεπε και πολλοί από μας- τα δέντρα έμαθαν πως το το να ζούμε για χάρη των άλλων μας κάνει πιο όμορφους στα μάτια του Θεού.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ στο Δισπηλιό Καστοριας
Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Στην περιοχή ‘νησί’ φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας καθώς, κι ένας μουσειακός χώρος με εκθέματα από τις ανασκαφές, που έγιναν εκεί. Όσο αφορά τα εκθέματα: στον χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.
Κορμοί δέντρων και χορτόσκοινα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που κατοικούσαν στην παραλίμνια αυτή περιοχή, μεταξύ της 6ης και 4ης χιλιετίας π.Χ.. Τα άχυρα, η λάσπη και τα οστά ζώων είναι οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των οικιακών αντικειμένων. Και όλα αυτά, είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι καλύβες πάνω στις πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, οι οποίες είναι σε φυσικό μέγεθος όπως και κάποια αγγεία, χύτρες, καλάθια και μία βάρκα.
Το 1932, όταν η στάθμη της λίμνης είχε πέσει αρκετά, οι κάτοικοι του χωριού Δισπηλιού, είδαν στις όχθες της, διάφορα αντικείμενα που τους προκάλεσαν την προσοχή έτσι, κάλεσαν ειδικούς, προκειμένου να μάθουν, τι ήταν όλα αυτά. Πρώτος λοιπόν, ο καθηγητής Α. Κεραμόπουλος, κατέγραψε τις αρχικές πληροφορίες για την περιοχή και τον παραλίμνιο αυτό οικισμό. Οι πρώτες αναφορές που έχουμε, για τους παραλίμνιους οικισμούς είναι από τον Ηρόδοτο. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως, ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, από τον καθηγητή Ν. Μουτσόπουλο. Και το 1992, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επικεφαλή τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη, ξεκινά συστηματική έρευνα, που φέρνει στο φως, περισσότερα ευρήματα και την αναπαράσταση του οικισμού σε πραγματικές διαστάσεις.
Επιγραμματικά, ο παραλίμνιος αυτός οικισμός, ήταν το στίγμα της τελευταίας περιόδου, της Νεολιθικής Εποχής, σε μία περιοχή που έδρασε σαν κέντρο, των διαβαλκανικών μετακινήσεων. Ο οικισμός βρισκόταν σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς.
Τα ευρήματα των ανασκαφών, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε τρεις κατηγορίες, στα αρχιτεκτονικά, τα περιβαλλοντολογικά και τα κινητά. Ξεκινώντας λοιπόν από τα σπίτια, αναφέρουμε πως ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, πηλό και βρύα, κυκλικά ή ορθογώνια, στηριγμένα πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες. Από μικροαντικείμενα και από φυτικά και ζωικά υπολείμματα που βρέθηκαν, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν πως, η κοινότητα στηριζόταν στο κυνήγι, το ψάρεμα, την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Σημαντικό εύρημα, θεωρείται το υπόλειμμα του μονόξυλου, βάρκα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Νεολιθικής Περιόδου, η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτό το είδος βάρκας, που χρησιμοποιείται από τους Καστοριανούς ακόμη και σήμερα. Αγγεία, πολύχρωμα δοχεία, μπολ, φρουτιέρες, κλειστά δοχεία με λαιμό, κοκάλινες φλογέρες είναι μόνο κάποια από τα αντικείμενα που βρεθήκαν στον οικισμό αυτό και προσδίδουν την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, που ζούσαν στην Νεολιθική εποχή. Ένα ιδιαίτερο εύρημα είναι μία πήλινη πινακίδα του 5260 π.Χ., η οποία είναι σημειωμένη από μία πρώιμη ίσως, γραφή. Σύμφωνα με μελέτες, γραφές τέτοιου τύπου έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και μαρτυρούν την ύπαρξη ενός βαλκανικού πολιτισμού, αυτού τον Vinca.
Σήμερα, στην περιοχή του Λιμναίου οικισμού υπάρχει η αναπαράσταση του. Μέσα στα σπιτάκια που βρίσκονται πάνω στις πλατφόρμες, υπάρχουν κάποια πιστά αντίγραφα, των σκευών που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι, στην καθημερινότητα
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό.
Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρηση τους σε νερό μέσα σε ειδικά γυάλινα βάζα. Η τεχνική αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους υάκινθους (ζουμπούλια) αλλά είχε εξίσου καλά αποτελέσματα στους μικρούς χειμωνιάτικους νάρκισσους (μανουσάκια).
Για να διατηρηθούν τα ζουμπούλια στο νερό δημιουργήθηκαν ειδικά γυάλινα βάζα με στενό στόμιο. Σήμερα τέτοια βάζα δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην αγορά ωστόσο δοκιμάστε να ανακαλύψετε κάποιο που σας περιμένει στο ράφι ενός καταστήματος.
Βέβαια μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους βάζα. Από γλυκά, μαρμελάδες, παιδικές τροφές. Οπωσδήποτε όμως ένα βάζο για υάκινθους έχει άλλη ομορφιά αφού θα έχει δημιουργηθεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό.
Γεμίστε το βάζο με νερό και προσθέστε λίγο συντηρητικό. Τοποθετήστε από επάνω το βολβό. Προσέξτε ώστε η επιφάνεια του νερού να είναι λίγο χαμηλότερα από το κάτω μέρος του βολβού και να μην τον αγγίζει.
Τοποθετήστε το βάζο σε μια σκοτεινή και κρύα θέση. Σε μια αποθήκη, σε ένα γκαράζ ακόμα και μέσα στο ψυγείο. Πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Αυτό εξαρτάται από τον βολβό σας. Ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένος είναι μπορεί να χρειαστούν 2 με 3 μήνες. Γι' αυτό πρέπει να έχετε υπομονή.
Ελέγχετε τακτικά το βάζο και αλλάζετε το νερό φροντίζοντας πάντα το ύψος του να βρίσκεται λίγο κάτω από τον βολβό. Θ δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίζουν να εμφανίζονται ρίζες από το κάτω μέρος του βολβού. Τελικά θα δείτε μια άσπρη μύτη να ξεπηδά από την κορυφή του βολβού.
Ήρθε η ώρα να μετακινήσουμε το βάζο σε φωτεινότερο σημείο. Μην το τοποθετείτε αμέσως σε δυνατό φως. Διαλέξτε μια θέση δροσερή με μέτριο φωτισμό. Το ζουμπούλι σας πρέπει να μείνει εκεί μέχρι η άσπρη μύτη να γίνει πράσινη. Τότε θα είναι έτοιμο για την τελική του θέση.
Όταν το λουλούδι ανθίσει θα μείνει ανθισμένο και μυρωδάτο για δυο τρεις εβδομάδες. Το μοναδικό πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε είναι η στήριξη του λουλουδιού καθώς αυτό θα ξεπετάγεται από το βάζο γιατί είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί την στιγμή που οι ρίζες του δεν έχουν χώμα.
Τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ηλιακό φως συνήθως έχουν λεπτούς και εύθραυστους βλαστούς. Σε τέτοια περίπτωση τρυπήστε κάθετα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τον βολβό και δέστε το κοτσάνι του λουλουδιού. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται επώδυνο για τον βολβό αλλά είναι προτιμότερο από ένα πεσμένο λουλούδι που το περιμένατε μήνες.
Με την ίδια μέθοδο μπορείτε να καλλιεργήσετε και μανουσάκια χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τα βάλετε σε ψυχρό μέρος πρώτα.
Οπωσδήποτε η καλλιέργεια βολβών σε νερό είναι αρκετά γοητευτική και διασκεδαστική. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!
Για να διατηρηθούν τα ζουμπούλια στο νερό δημιουργήθηκαν ειδικά γυάλινα βάζα με στενό στόμιο. Σήμερα τέτοια βάζα δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην αγορά ωστόσο δοκιμάστε να ανακαλύψετε κάποιο που σας περιμένει στο ράφι ενός καταστήματος.
Βέβαια μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους βάζα. Από γλυκά, μαρμελάδες, παιδικές τροφές. Οπωσδήποτε όμως ένα βάζο για υάκινθους έχει άλλη ομορφιά αφού θα έχει δημιουργηθεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό.
Γεμίστε το βάζο με νερό και προσθέστε λίγο συντηρητικό. Τοποθετήστε από επάνω το βολβό. Προσέξτε ώστε η επιφάνεια του νερού να είναι λίγο χαμηλότερα από το κάτω μέρος του βολβού και να μην τον αγγίζει.
Τοποθετήστε το βάζο σε μια σκοτεινή και κρύα θέση. Σε μια αποθήκη, σε ένα γκαράζ ακόμα και μέσα στο ψυγείο. Πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Αυτό εξαρτάται από τον βολβό σας. Ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένος είναι μπορεί να χρειαστούν 2 με 3 μήνες. Γι' αυτό πρέπει να έχετε υπομονή.
Ελέγχετε τακτικά το βάζο και αλλάζετε το νερό φροντίζοντας πάντα το ύψος του να βρίσκεται λίγο κάτω από τον βολβό. Θ δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίζουν να εμφανίζονται ρίζες από το κάτω μέρος του βολβού. Τελικά θα δείτε μια άσπρη μύτη να ξεπηδά από την κορυφή του βολβού.
Ήρθε η ώρα να μετακινήσουμε το βάζο σε φωτεινότερο σημείο. Μην το τοποθετείτε αμέσως σε δυνατό φως. Διαλέξτε μια θέση δροσερή με μέτριο φωτισμό. Το ζουμπούλι σας πρέπει να μείνει εκεί μέχρι η άσπρη μύτη να γίνει πράσινη. Τότε θα είναι έτοιμο για την τελική του θέση.
Όταν το λουλούδι ανθίσει θα μείνει ανθισμένο και μυρωδάτο για δυο τρεις εβδομάδες. Το μοναδικό πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε είναι η στήριξη του λουλουδιού καθώς αυτό θα ξεπετάγεται από το βάζο γιατί είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί την στιγμή που οι ρίζες του δεν έχουν χώμα.
Τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ηλιακό φως συνήθως έχουν λεπτούς και εύθραυστους βλαστούς. Σε τέτοια περίπτωση τρυπήστε κάθετα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τον βολβό και δέστε το κοτσάνι του λουλουδιού. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται επώδυνο για τον βολβό αλλά είναι προτιμότερο από ένα πεσμένο λουλούδι που το περιμένατε μήνες.
Με την ίδια μέθοδο μπορείτε να καλλιεργήσετε και μανουσάκια χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τα βάλετε σε ψυχρό μέρος πρώτα.
Οπωσδήποτε η καλλιέργεια βολβών σε νερό είναι αρκετά γοητευτική και διασκεδαστική. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Πώς να φυτεύετε βολβούς.
Αν θέλετε ο κήπος η οι γλάστρες σας να έχουν πάντα υπέροχα λουλούδια σε πολλά σχέδια χρώματα κι αρώματα αλλά και χωρίς πολλή περιποίηση δεν έχετε παρά να φυτέψετε βολβούς.
Από την στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς μπορείτε να πείτε ότι η περισσότερη δουλειά τελείωσε. Βλέπετε οι βολβοί δεν χρειάζονται νερό, λίπασμα και κλάδεμα για να ανθίσουν. Είναι από την φύση τους προετοιμασμένοι με αποθέματα τροφής αλλά και με καθορισμένο μέγεθος και διάρκεια ανθοφορίας.
Πότε θα φυτέψετε
Αν θέλετε ανοιξιάτικα λουλούδια (τουλίπες, νάρκισσους, ζουμπούλια, κτλ), φυτέψτε βολβούς το φθινόπωρο. Αν θέλετε χρωματιστά καλοκαιρινά λουλούδια φυτέψτε γλαδιόλες, μπιγκόνιες, ντάλιες, νωρίς την άνοιξη αμέσως μετά τις τελευταίες παγωνιές.
Πώς θα φυτέψετε
1. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ξεχωριστό παρτέρι για βολβούς ή να διασκορπίσετε βολβούς ανάμεσα σε άλλα φυτά που ήδη υπάρχουν. Για να φυτέψετε ένα παρτέρι απομακρύνετε τα χόρτα και την υπόλοιπη βλάστηση. Μετά προσθέστε στο χώμα οργανικές ουσίες και σκορπίστε λίγο πλήρες λίπασμα. Σκάψτε και σκαλίστε το χώμα όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε.
2.Ταξινομήστε και χωρίστε τους βολβούς σε ομάδες των 7 ή των 12. Όλοι οι βολβοί κάθε ομάδας πρέπει να είναι του ιδίου τύπου και χρώματος. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι ή ένα φυτευτήρι ανοίξτε μια ομαδική τρύπα για κάθε ομάδα βολβών.
Στα περισσότερα εδάφη οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος περίπου τριπλάσιο του πλάτους τους. Σε ζεστά κλίματα ή αμμώδη εδάφη φυτέψτε τους λίγο βαθύτερα και σε βαριά εδάφη λίγο ρηχότερα. Αν μένετε σε περιοχή με κρύο κλίμα μια τρύπα βάθους 10 εκατοστών είναι αρκετή. Αν θέλετε περισσότερη προστασία από τον χειμώνα σκεπάστε το μέρος με ξερά φύλλα. Οι περισσότεροι βολβοί μπορούν να φυτευτούν σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο αν θέλουμε μια μαζική άνθιση. Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι οι πυκνοφυτεμένοι βολβοί θα πρέπει να ξαναχωριστούν αντίθετα με αυτούς που τους έχουμε δώσει περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν.
3.Μόλις σκάψετε την τρύπα εξετάστε το έδαφος. Οι βολβοί ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμούν υγρό και αμμώδες έδαφος και οπωσδήποτε με καλή αποστράγγιση. Βελτιώστε το χώμα σας προσθέτοντας τύρφη και άμμο. Μετά θάψτε τους βολβούς μέσα στην ομαδική τρύπα. Σιγουρευτείτε ότι τοποθετήσατε τους βολβούς με τις ρίζες προς τα κάτω. Αφήστε αρκετό διάστημα μεταξύ τους ώστε να μην εμποδίζει ο ένας την ανάπτυξη του άλλου. Γεμίστε την τρύπα με χώμα και τελειώσατε.
Αν όμως θέλετε να φυτέψετε βολβούς ανάμεσα σε άλλα λουλούδια ή έχετε λίγους βολβούς και θέλετε ατομικό φύτεμα βολβών καλύτερα να κάνετε χωριστές τρύπες με φυτευτήρι. Ανοίξτε τρύπες λίγο βαθύτερες από το προτεινόμενο βάθος φυτέματος. Ρίξτε στην τρύπα ένα κουταλάκι πλήρες λίπασμα και προσθέστε από πάνω 5 εκατοστά κομπόστα ή χώμα. Μετά τοποθετείστε τον βολβό και σκεπάστε τον με χώμα.
Αμέσως μετά το φύτεμα πιέστε το χώμα γύρω από τους βολβούς και ποτίστε το για να μουσκέψει. Το νερό θα πλύνει το χώμα γύρω από τους βολβούς εξαλείφοντας τους θύλακες αέρα στο έδαφος και οι βολβοί θα αποκτήσουν καλή επαφή με το χώμα και την κατάλληλη υγρασία ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες.
Αυτό ήταν! Τώρα μπορείτε να καθίσετε και να χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο από εδώ και στο εξής. Μην ποτίζετε και μην ανησυχείτε. Απλά περιμένετε.
Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά (Από τον Μιχάλη Πολίτη)
Όταν στέλνετε τα παιδιά σας να παίξουν στον κήπο, στις αυλές ή στην εξοχή, σίγουρα τους λέτε να αποφεύγουν να ακουμπήσουν φυτά όπως οι τσουκνίδες ή να φάνε διάφορους άγριους καρπούς, από τον φόβο της δηλητηρίασης. Γνωρίζετε όμως ότι, επικίνδυνα και πιθανόν θανατηφόρα φυτά μπορεί να βρίσκονται και μέσα στο σπίτι σας και αν αγνοηθούν μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα;
Τα φυτά που διατηρούμε μέσα στα σπίτια μας είναι πολύ ωφέλημα για την ζωή μας. Φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο. Ωστόσο πολλά από τα δημοφιλή και αγαπημένα μας φυτά του σπιτιού προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε λοιπόν στο σπίτι σας τροπικά φυτά καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά έχουν τοξικές ουσίες και αν είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας.
Διάφορα χημικά που περιέχονται στις ρίζες, τα φύλλα, τον κορμό και τους σπόρους χρησιμεύουν στα φυτά σαν άμυνα στις επιθέσεις των εντόμων και των ζώων. Μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι τοξικές, ειδικά αν καταναλωθούν από ανθρώπους ή έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Μερικά φυτά μπορεί να προξενήσουν επώδυνες φλεγμονές στα χείλη, την γλώσσα, το στόμα και τον λαιμό. Και δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα λιγότερο οδυνηρά αποτελέσματα. Υπάρχουν φυτά που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, εμετούς, διάρροια, στομαχικούς πόνους και άλλα χειρότερα.
Βέβαια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της χώρας μας δεν υπάρχουν πολλές αναφορές δηλητηριάσεων από διακοσμητικά φυτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Μάλιστα διεθνώς τέτοιου είδους δηλητηριάσεις βρίσκονται ψηλά στην λίστα, σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών.
Για να προλάβετε, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά σας ή στα κατοικίδια ζώα σας πρέπει να γνωρίζετε καλά τις ιδιότητες κάθε νέου φυτού που βάζετε στο σπίτι σας.
Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στα μικρά παιδιά σας να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.
Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι απόλυτα ασφαλή αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα που φαίνονται όμορφα και αβλαβή όπως τα υπόλοιπα αλλά μπορεί να είναι τοξικά και επικίνδυνα κατά κάποιον τρόπο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερα για τα φυτά που συντηρείτε στο σπίτι σας.
Το άρθρο αυτό λοιπόν έχει σκοπό να σας ενημερώσει, και σε καμιά περίπτωση να σας τρομοκρατήσει. Όλα τα φυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορούν άφοβα να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, και είναι αβλαβή και ακίνδυνα αρκεί να προσέξετε μια απλή συμβουλή.
ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!
Βήματα για να εξαλείψετε το ρίσκο δηλητηρίασης
Σε έκτακτο περιστατικό: Αν ένα φυτό έχει καταναλωθεί, διαπιστώστε ποιο ήταν το φυτό αυτό, μάθετε πόση ποσότητα φυτού καταναλώθηκε, επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων, παρατηρήστε αν υπάρχουν δυσμενή συμπτώματα, πάρτε το φυτό μαζί σας και πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου. Να γνωρίζετε πάντα το τηλεφωνικό νούμερο του Κέντρου δηλητηριάσεων. 210 7793777 begin_of_the_skype_highlighting 210 7793777 end_of_the_skype_highlighting.
Αν και μερικά μέρη των φυτών έχουν μια πικρή, δυσάρεστη γεύση, και τα παιδιά θα αποφύγουν να τα καταπιούν ωστόσο εσείς να είστε προετοιμασμένοι για επείγοντα περιστατικά με πρόχειρες τις πρώτες βοήθειες. (ένα μπουκάλι με σιρόπι ιπεκουάνας για να προκαλέσετε εμετό). Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι αρμόδιο για να σας τις απαραίτητες οδηγίες.
Έκθεση στα δηλητήρια: Αποφύγετε την έκθεση στα δηλητήρια που προκαλείται αν καταναλωθεί κάποιο μέρος φυτού (φύλλα, σπόροι κλπ) η έρθει το φυτό σε επαφή με το δέρμα μας. Η κατανάλωση δηλητηριώδους τμήματος φυτού μπορεί να προκαλέσει εσωτερική δηλητηρίαση, καρδιακή ή νεφρική βλάβη. Η δερματική επαφή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως δερματίτιδα και αλλεργική αντίδραση. Τέλος το τρύπημα από βελόνες-φύλλων, ακίδες και αγκάθια μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό.
Ασφαλής τοποθέτηση φυτών: Μην καλλιεργείτε φυτά που μπορεί να είναι τοξικά σε μέρη όπου μπορούν να τα πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αν έχετε μικρά παιδιά φροντίστε να διατηρείτε στο σπίτι σας φυτά που είναι απόλυτα ασφαλή.
Προετοιμασία παιδιών: Μάθετε στα παιδιά να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.
Ταυτοποίηση φυτών: Κανονικά τα διακοσμητικά φυτά που αγοράζετε θα έπρεπε να έχουν ετικέτες με οδηγίες περιποίησης και προειδοποιήσεις για την τοξικότητά τους. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει θα πρέπει να κάνετε αυτήν την έρευνα μόνοι σας. Μάθετε ποια φυτά είναι δηλητηριώδη και σε τι βαθμό.
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων την ταυτότητα των φυτών σας και κρεμάστε μια ετικέτα με οδηγίες για τις ιδιότητές τους στα κλαδιά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φυτά έχουν πολλές κοινές ονομασίες αλλά μόνο μια βοτανική ονομασία. Φροντίστε να γράψετε την ονομασία αυτή στην ετικέτα. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταυτοποίηση των φυτών σας σε ανθοπωλεία, φυτώρια, αλλά και σε διάφορα βιβλία κηπουρικής.
Σαν μια επιπρόσθετη βοήθεια παρουσιάζονται παρακάτω τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικών χώρων που έχουν τοξικές ιδιότητες. Να σημειωθεί ότι ο βαθμός τοξικότητας δεν είναι ίδιος σε όλα τα παρακάτω φυτά και όλα τους μπορούν να καλλιεργηθούν άφοβα σε εσωτερικούς χώρους που δεν υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Εξ' άλλου όπως θα διαπιστώσετε πολλά από αυτά τα έχετε ήδη στο σπίτι σας χωρίς να σας έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.
***Τα πιο κοινά δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
(Βλ. Πίνακα κάνωντας κλικ στο παρακάτω link)
http://www.valentine.gr/poisonous_houseplants_gr.php
(Βλ. Πίνακα κάνωντας κλικ στο παρακάτω link)
http://www.valentine.gr/poisonous_houseplants_gr.php
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων.
Φωτισμός
Τα φυτά συχνά ταξινομούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε φωτισμό, σε αυτά που χρειάζονται λίγο, μέτριο ή πολύ φως. Σαν έναν μικρό οδηγό, φανταστείτε ότι χαμηλό φωτισμό έχουμε σε θέσεις απέναντι από βορινό παράθυρο, μέτριο σε ανατολικό ή δυτικό παράθυρο και υψηλό σε θέσεις κοντά σε νότιο παράθυρο. Ένας άλλος τρόπος να κρίνουμε την ένταση του φωτισμού που δέχεται ένα φυτό είναι από το σχήμα της σκιάς του. Αν η σκιά είναι εντελώς δυσδιάκριτη, τότε ο φωτισμός είναι χαμηλός. Αν η σκιά φαίνεται αλλά το σχήμα της είναι ακαθόριστο, τότε ο φωτισμός είναι μέτριος. Αν η σκιά είναι έντονη, τότε και ο φωτισμός είναι έντονος. Διαλέξτε φυτά σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού που μπορείτε να τους προσφέρετε. (εικόνα 9)
Είναι επίσης πιθανό να δίνετε υπερβολικό φωτισμό σε κάποιο φυτό σας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περιορίζεται η ανάπτυξή του και να παρουσιάζονται εγκαύματα στα φύλλα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μετακινήστε το φυτό μακριά από το παράθυρο ή τοποθετήστε μια ψιλή κουρτίνα στο παράθυρο.
Τα φυτά που βρίσκονται σε πρεβάζια έχουν την τάση να στρέφονται προς την πλευρά από την οποία έρχεται το φως χάνοντας έτσι την ομοιομορφία τους. Για να διατηρήσουν το σχήμα τους, στρίψτε τις γλάστρες τους κατά 45 μοίρες κάθε φορά που τις ποτίζετε.
Αντιμετώπιση παρασίτων
Τα παράσιτα στα φυτά εσωτερικών χώρων εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Δράστε αμέσως για να περιορίσετε τη ζημία μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα έντομα. Εντοπίστε τα προσβεβλημένα φυτά και πάρτε μέτρα αντιμετώπισης. Αν ένα εντομοκτόνο είναι απαραίτητο, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο κατάλληλο για φυτά εσωτερικών χώρων ή κάποιο που περιέχει πύρεθρο.
Αν κάποιο φυτό σας έχει πρόβλημα με παράσιτα θα θέλετε να να περιορίσετε το χώρο χρήσης του παρασιτοκτόνου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τοποθετώντας μία διάφανη πλαστική σακούλα γύρω από το φυτό σας θα τα πετύχετε και τα δύο. Αφαιρέστε την σακούλα μετά από μερικές ημέρες
Αύξηση υγρασίας
Τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση τους κάκτους και τα παχύφυτα, αγαπούν την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Ο ψεκασμός με νερό στο φύλλωμα είναι ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία, ωστόσο είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε αρκετές φορές τη μέρα για να έχει αποτέλεσμα (εικόνα 2).
Άλλος ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία γύρω από τα φυτά σας είναι να τα τοποθετήσετε κατά ομάδες πάνω σε δισκάκια με υγρά χαλίκια. Τοποθετήστε αρκετά χαλίκια στα δισκάκια ώστε οι γλάστρες να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό
Ψαλίδισμα
Ο περιοδικός καλλωπισμός διατηρεί τα φυτά μας όμορφα όπως αυτές τις μικρές σαιντπώλιες . Όταν τα λουλούδια μαραίνονται, τσιμπήστε τα και αφαιρέστε τα για να κατευθύνετε την ενέργεια του φυτού ώστε να παράγει νέα λουλούδια και βλάστηση και όχι στο να παράγει σπόρους. Τσιμπήστε τις λαίμαργες κορυφές από τις πρασινάδες σας για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν πυκνή και τουφωτή βλάστηση. Στα φυτά που έχουν διαμορφωμένο σχήμα, κλαδέψτε κάθε ακανόνιστο ή αταίριαστο κλαδί.
Συχνά, η ζέστη και οι ξηρές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν ζημίες στις άκρες των φύλλων των φυτών, να τα καφετιάσουν και να τα ξεράνουν. Αν συμβεί αυτό χρησιμοποιείστε ένα ψαλίδι και κόψτε τις καφετιασμένες άκρες σε γωνία .
Το φύλλωμα από τις φτέρες σας μπορεί να καφετιάσει. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι και κόψτε όλα τα καφετιασμένα φύλλα από την βάση. Τα καφετιά και κίτρινα από τα άλλα φυτά πρέπει επίσης να αφαιρούνται .
Διατηρείτε τα φυτά καθαρά
Τα φυτά με λείο και μεγάλο φύλλωμα γίνονται συνήθως οι κυριότεροι συλλέκτες σκόνης. Στο καθημερινή σας ρουτίνα του νοικοκυριού μην παραλείπετε να πλύνετε ή να ξεσκονίσετε τα φυτά σας για να τα διατηρήσετε ελκυστικά, αλλά και για να τα βοηθήσετε να έχουν καλύτερη φωτοσύνθεση .
Τα φυτά με χνουδωτό φύλλωμα όπως οι σαιντπώλιες επίσης μαζεύουν σκόνη. Επειδή το βρέξιμο των φύλλων μπορεί να δημιουργήσει άσχημα στίγματα, απομακρύνετε την σκόνη με ένα μικρό πινέλο ή φυσώντας την .
Bobby Keziah
Τα φυτά συχνά ταξινομούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε φωτισμό, σε αυτά που χρειάζονται λίγο, μέτριο ή πολύ φως. Σαν έναν μικρό οδηγό, φανταστείτε ότι χαμηλό φωτισμό έχουμε σε θέσεις απέναντι από βορινό παράθυρο, μέτριο σε ανατολικό ή δυτικό παράθυρο και υψηλό σε θέσεις κοντά σε νότιο παράθυρο. Ένας άλλος τρόπος να κρίνουμε την ένταση του φωτισμού που δέχεται ένα φυτό είναι από το σχήμα της σκιάς του. Αν η σκιά είναι εντελώς δυσδιάκριτη, τότε ο φωτισμός είναι χαμηλός. Αν η σκιά φαίνεται αλλά το σχήμα της είναι ακαθόριστο, τότε ο φωτισμός είναι μέτριος. Αν η σκιά είναι έντονη, τότε και ο φωτισμός είναι έντονος. Διαλέξτε φυτά σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού που μπορείτε να τους προσφέρετε. (εικόνα 9)
Είναι επίσης πιθανό να δίνετε υπερβολικό φωτισμό σε κάποιο φυτό σας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να περιορίζεται η ανάπτυξή του και να παρουσιάζονται εγκαύματα στα φύλλα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μετακινήστε το φυτό μακριά από το παράθυρο ή τοποθετήστε μια ψιλή κουρτίνα στο παράθυρο.
Τα φυτά που βρίσκονται σε πρεβάζια έχουν την τάση να στρέφονται προς την πλευρά από την οποία έρχεται το φως χάνοντας έτσι την ομοιομορφία τους. Για να διατηρήσουν το σχήμα τους, στρίψτε τις γλάστρες τους κατά 45 μοίρες κάθε φορά που τις ποτίζετε.
Αντιμετώπιση παρασίτων
Τα παράσιτα στα φυτά εσωτερικών χώρων εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Δράστε αμέσως για να περιορίσετε τη ζημία μόλις αντιληφθείτε τα πρώτα έντομα. Εντοπίστε τα προσβεβλημένα φυτά και πάρτε μέτρα αντιμετώπισης. Αν ένα εντομοκτόνο είναι απαραίτητο, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε κάποιο κατάλληλο για φυτά εσωτερικών χώρων ή κάποιο που περιέχει πύρεθρο.
Αν κάποιο φυτό σας έχει πρόβλημα με παράσιτα θα θέλετε να να περιορίσετε το χώρο χρήσης του παρασιτοκτόνου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τοποθετώντας μία διάφανη πλαστική σακούλα γύρω από το φυτό σας θα τα πετύχετε και τα δύο. Αφαιρέστε την σακούλα μετά από μερικές ημέρες
Αύξηση υγρασίας
Τα περισσότερα φυτά με εξαίρεση τους κάκτους και τα παχύφυτα, αγαπούν την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Ο ψεκασμός με νερό στο φύλλωμα είναι ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία, ωστόσο είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να την επαναλαμβάνετε αρκετές φορές τη μέρα για να έχει αποτέλεσμα (εικόνα 2).
Άλλος ένας τρόπος να αυξήσετε την υγρασία γύρω από τα φυτά σας είναι να τα τοποθετήσετε κατά ομάδες πάνω σε δισκάκια με υγρά χαλίκια. Τοποθετήστε αρκετά χαλίκια στα δισκάκια ώστε οι γλάστρες να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό
Ψαλίδισμα
Ο περιοδικός καλλωπισμός διατηρεί τα φυτά μας όμορφα όπως αυτές τις μικρές σαιντπώλιες . Όταν τα λουλούδια μαραίνονται, τσιμπήστε τα και αφαιρέστε τα για να κατευθύνετε την ενέργεια του φυτού ώστε να παράγει νέα λουλούδια και βλάστηση και όχι στο να παράγει σπόρους. Τσιμπήστε τις λαίμαργες κορυφές από τις πρασινάδες σας για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν πυκνή και τουφωτή βλάστηση. Στα φυτά που έχουν διαμορφωμένο σχήμα, κλαδέψτε κάθε ακανόνιστο ή αταίριαστο κλαδί.
Συχνά, η ζέστη και οι ξηρές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν ζημίες στις άκρες των φύλλων των φυτών, να τα καφετιάσουν και να τα ξεράνουν. Αν συμβεί αυτό χρησιμοποιείστε ένα ψαλίδι και κόψτε τις καφετιασμένες άκρες σε γωνία .
Το φύλλωμα από τις φτέρες σας μπορεί να καφετιάσει. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι και κόψτε όλα τα καφετιασμένα φύλλα από την βάση. Τα καφετιά και κίτρινα από τα άλλα φυτά πρέπει επίσης να αφαιρούνται .
Διατηρείτε τα φυτά καθαρά
Τα φυτά με λείο και μεγάλο φύλλωμα γίνονται συνήθως οι κυριότεροι συλλέκτες σκόνης. Στο καθημερινή σας ρουτίνα του νοικοκυριού μην παραλείπετε να πλύνετε ή να ξεσκονίσετε τα φυτά σας για να τα διατηρήσετε ελκυστικά, αλλά και για να τα βοηθήσετε να έχουν καλύτερη φωτοσύνθεση .
Τα φυτά με χνουδωτό φύλλωμα όπως οι σαιντπώλιες επίσης μαζεύουν σκόνη. Επειδή το βρέξιμο των φύλλων μπορεί να δημιουργήσει άσχημα στίγματα, απομακρύνετε την σκόνη με ένα μικρό πινέλο ή φυσώντας την .
Bobby Keziah
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
26/10/2010 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
Ο καλός Κηπουρός τον Οκτώβριο - Φυτά στον κήπο
- Φυτέψτε βολβούς. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
- Αν φυτέψατε ήδη βολβούς μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
- Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες).
- Μία καλή ιδέα είναι να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.
- Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν μέχρι τα τέλη του μήνα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
- Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
- Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
- Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
- Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
- Φυτέψτε μαρούλια, σπανάκι, ραδίκια μέσα σε αυτό το μήνα. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σκόρδα τώρα για πρώϊμη συγκομιδή νωρίς το καλοκαίρι.
- Μαζέψτε σπόρους και ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
- Φτιάξτε σε μία άκρη του κήπου σας ένα «βουνό» από τα ετήσια που ξεραίνονται και αφήστε τα εκεί. Την άνοιξη θα έχετε έτοιμο λίπασμα.
- Σκάψτε τα άδεια σημεία του κήπου σας και προετοιμάστε παρτέρια για την άνοιξη. Προσθέστε στο χώμα κοπριά ώστε να «χωνέψει» μέχρι την άνοιξη.
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών έστω κι αν οι θερμοκρασίες και αυτό το μήνα ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που περιμέναμε. Εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες για να φροντίσετε τα φυτά σας.
Καλή επιτυχία!
- Αν φυτέψατε ήδη βολβούς μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
- Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες).
- Μία καλή ιδέα είναι να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.
- Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν μέχρι τα τέλη του μήνα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
- Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
- Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
- Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
- Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
- Φυτέψτε μαρούλια, σπανάκι, ραδίκια μέσα σε αυτό το μήνα. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σκόρδα τώρα για πρώϊμη συγκομιδή νωρίς το καλοκαίρι.
- Μαζέψτε σπόρους και ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
- Φτιάξτε σε μία άκρη του κήπου σας ένα «βουνό» από τα ετήσια που ξεραίνονται και αφήστε τα εκεί. Την άνοιξη θα έχετε έτοιμο λίπασμα.
- Σκάψτε τα άδεια σημεία του κήπου σας και προετοιμάστε παρτέρια για την άνοιξη. Προσθέστε στο χώμα κοπριά ώστε να «χωνέψει» μέχρι την άνοιξη.
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών έστω κι αν οι θερμοκρασίες και αυτό το μήνα ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που περιμέναμε. Εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες για να φροντίσετε τα φυτά σας.
Καλή επιτυχία!
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Πανσές
Οι σκληροί και γόνιμοι πανσέδες ανθίζουν κατά την χειμερινή περίοδο όταν πολλά άλλα εποχιακά λουλούδια έχουν ήδη παγώσει. Στην πραγματικότητα οι πανσέδες μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο σε όλα τα μέρη εκτός από τα πολύ κρύα κλίματα.
Η φθινοπωρινή φύτευση είναι καλή όταν έχουμε θερμό καλοκαίρι, και η ανοιξιάτικη φύτευση προτιμότερη όταν η καλοκαιρινή θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 30-35 βαθμούς.
Το χρωματικό δειγματολόγιο των πανσέδων είναι τεράστιο και μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ποικιλίες μονόχρωμες ή δίχρωμες, με ή χωρίς στίγματα που λέγονται "φάτσες". Υπάρχουν επίσης έντονοι χρωματισμοί με ελαφρότερα στίγματα. Οι τύποι πανσέ που χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη έχουν γενικά μικρότερα άνθη από τις ποικιλίες με τα άνθη-γίγαντες.
Επίσης οι τύποι πανσέ εδαφοκάλυψης είναι συχνά πιο ανθεκτικοί στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Οι μικροσκοπικοί πανσέδες μινιατούρες γνωστότεροι σαν βιόλες καλλιεργούνται όπως και οι υπόλοιποι πανσέδες και μπορούν να φυτευτούν επίσης και σε δοχεία.
Φροντίδα
Επειδή οι πανσέδες φυτεύονται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασία στο έδαφος είναι ακόμα χαμηλή χρειάζονται ειδική λίπανση που θα περιέχει νιτρική αμμωνία σε συνδυασμό με κάλιο και φωσφόρο. Η νιτρική αμμωνία απορροφάται πιο εύκολα από τα κρύα εδάφη από ό,τι οι άλλες μορφές αζωτούχων λιπασμάτων. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα σύνθετο λίπασμα που να περιέχει νιτρική αμμωνία σε μεγάλη αναλογία.
Πριν φυτέψετε τα φυτά σας στην οριστική τους θέση ανακατώστε το λίπασμα με το χώμα πού θα πρέπει να είναι καλοδουλεμένο και εμπλουτισμένο με ένα επίπεδο από εδαφικό μείγμα κομπόστας ή άλλων οργανικών υλικών. Προσέξτε να φυτέψετε τους πανσέδες στο ίδιο περίπου βάθος που είχαν στα γλαστράκια ή στα σακουλάκια που αναπτύχθηκαν, γιατί η πολύ βαθιά φύτευση μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Λιπαίνετε τους πανσέδες που έχετε φυτέψει το φθινόπωρο ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα με νιτρική αμμωνία.
Σκορπίστε το λίπασμα πάνω στο χώμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Η λίπανση προετοιμάζει τα φυτά για την περίοδο άνθησης και τους δίνει το απαραίτητο άζωτο που χρειάζονται για να αναπτύξουν νέους υγιείς βλαστούς και μπουμπούκια. Αν το καλοκαίρι είναι κρύο λιπάνετε τους πανσέδες ξανά κατά το τέλος του καλοκαιριού για να τους βοηθήσετε να δώσουν μια τελική δέσμη άνθισης το φθινόπωρο.Οι πανσέδες ποικίλουν στην αντοχή τους στο κρύο, γι αυτό συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας αν θέλετε να επιλέξετε ποικιλίες που αντέχουν στην παγωνιά. Μερικές φορές τα φυτά μπορεί να πέσουν σε απότομη αλλαγή συνθηκών από μια ξαφνική παγωνιά. Ιδιαίτερα αν αυτή έρθει μετά από μια περίοδο μεσαίων θερμοκρασιών τα φυτά δεν έχουν ευκαιρία να προσαρμοσθούν στο κρύο. Σ' αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να απλώσετε μια κουβέρτα ή ένα νάιλον φύλλο πάνω από τα φυτά για προστασία.
Ο καλός Κηπουρός τον Οκτώβριο - Φυτά στο μπαλκόνι
-Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες).
-Μαζέψτε σπόρους και ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
-Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
-Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
-Φυτέψτε βολβούς. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
-Αν φυτέψατε ήδη βολβούς μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
-Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
-Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
-Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
-Τα χρυσάνθεμα θα αρχίσουν να ανθίζουν περίπου στα τέλη του μήνα.
-Μαζέψτε σπόρους και ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που άρχισαν να ξεραίνονται. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
-Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
-Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
-Φυτέψτε βολβούς. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
-Αν φυτέψατε ήδη βολβούς μέσα στο Σεπτέμβριο, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
-Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
-Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
-Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
-Τα χρυσάνθεμα θα αρχίσουν να ανθίζουν περίπου στα τέλη του μήνα.
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Ο καλός κηπουρός τον Οκτώβριο -Φυτά εσωτερικού χώρου
Τον Οκτώβριο η εικόνα του κήπου μοιάζει λίγο με το σπίτι σας μετά από ένα μεγάλο πάρτυ. Οι καλεσμένοι εμφανίστηκαν φορώντας τα καλύτερά τους ρούχα, έφαγαν και ήπιαν και τώρα φεύγουν αφήνοντας πίσω τους πολύ καθάρισμα.
Ηρθε ο καιρός λοιπόν να νοικοκυρέψουμε τον κήπο και τις γλάστρες μας. Καθώς θα καθαρίζετε θυμηθείτε ότι τα φθινοπωρινά φύλλα, με τις χάλκινες αποχρώσεις τους, αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό για διάφορες διακοσμητικές κατασκευές.
Φυτά εσωτερικού χώρου:
-Αρχίστε σταδιακά να προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου.
-Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας.
-Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη.
-Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Κυκλάμινο
Περιγραφή - Προέλευση
Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης. Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στα ανθοπωλεία. Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μοβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.
Πρόκειται για βολβώδη φυτά (οι βολβοί τους όμως έχουν σχήμα καρότου κι όχι κρεμμυδιού) και ανθίζουν από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου μέχρι το Δεκέμβριο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ποικιλίες, που όμως δεν ευδοκιμούν στην Ελληνική ύπαιθρο, που ανθίζουν από την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Φροντίδα
Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Τοποθετείστε τα λοιπόν σε δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.
Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή ένα κουβά με νερό που όμως θα πρέπει να έχει περίπου τη θερμοκρασία του χώρου. Αφήστε τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται, 10-15 λεπτά είναι αρκετά, και όταν δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, βγάλτε τη γλάστρα από το νερό. Αδειάστε το νερό που τυχόν λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας γιατί οι ρίζες των κυκλάμινων σαπίζουν εύκολα. Ξαναποτίστε με τον ίδιο τρόπο όταν δείτε ότι το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει. Τα κυκλάμινα χρειάζονται υγρό χώμα αλλά το υπερβολικό πότισμα θα καταστρέψει τα φυτά.
Όταν τα λουλούδια μαραθούν και πέσουν, κόψτε τα και βγάλτε τη γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Τοποθετείστε την σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο και σταματήστε το πότισμα. Θα δείτε τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά αυτό είναι φυσιολογικό γιατί οι βολβοί «κοιμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα ξαναρχίσετε να ποτίζετε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
A photo of C. graecumΟ Σεπτέμβρης είναι η ιδανική εποχή για να αλλάξετε γλάστρα. Χρησιμοποιείστε ελαφρύ χώμα (όχι άργιλο), φροντίστε η αποστράγγιση να είναι πολύ καλή και τοποθετείστε τους βολβούς κοντά στην επιφάνεια της γλάστρας. Σκεπάστε τους βολβούς με 2-5 εκατοστά χαλίκι, πευκοβελόνες ή φύλλα. Αυτά τα υλικά βοηθούν στο να παραμείνει η υγρασία στο χώμα τις ζεστές ημέρες αλλά και προφυλάσσουν τους βολβούς από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Αν αποφασίσετε να μεταφυτεύσετε τα κυκλάμινα στον κήπο σας, προσπαθήστε να μιμηθείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμούν τα κυκλάμινα στη φύση. Στη σκιά, κοντά στον κορμό, μεγάλων κωνοφόρων δένδρων, κάτω από το στρώμα των πεσμένων φύλλων όπου το φως του ήλιου φτάνει φιλτραρισμένο κι όπου προφυλάσσονται από το δυνατό αέρα. Τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων δεν αντέχουν θερμοκρασίες κοντά στο 0, οπότε φροντίστε να καλύψετε τα φυτά στον κήπο αν στην περιοχή σας χιονίζει ή αν το κρύο είναι πολύ τσουχτερό.
Μαίρη Υφαντή
Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης. Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στα ανθοπωλεία. Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μοβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.
Πρόκειται για βολβώδη φυτά (οι βολβοί τους όμως έχουν σχήμα καρότου κι όχι κρεμμυδιού) και ανθίζουν από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου μέχρι το Δεκέμβριο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ποικιλίες, που όμως δεν ευδοκιμούν στην Ελληνική ύπαιθρο, που ανθίζουν από την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Φροντίδα
Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Τοποθετείστε τα λοιπόν σε δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.
Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή ένα κουβά με νερό που όμως θα πρέπει να έχει περίπου τη θερμοκρασία του χώρου. Αφήστε τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται, 10-15 λεπτά είναι αρκετά, και όταν δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, βγάλτε τη γλάστρα από το νερό. Αδειάστε το νερό που τυχόν λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας γιατί οι ρίζες των κυκλάμινων σαπίζουν εύκολα. Ξαναποτίστε με τον ίδιο τρόπο όταν δείτε ότι το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει. Τα κυκλάμινα χρειάζονται υγρό χώμα αλλά το υπερβολικό πότισμα θα καταστρέψει τα φυτά.
Όταν τα λουλούδια μαραθούν και πέσουν, κόψτε τα και βγάλτε τη γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Τοποθετείστε την σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο και σταματήστε το πότισμα. Θα δείτε τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά αυτό είναι φυσιολογικό γιατί οι βολβοί «κοιμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα ξαναρχίσετε να ποτίζετε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
A photo of C. graecumΟ Σεπτέμβρης είναι η ιδανική εποχή για να αλλάξετε γλάστρα. Χρησιμοποιείστε ελαφρύ χώμα (όχι άργιλο), φροντίστε η αποστράγγιση να είναι πολύ καλή και τοποθετείστε τους βολβούς κοντά στην επιφάνεια της γλάστρας. Σκεπάστε τους βολβούς με 2-5 εκατοστά χαλίκι, πευκοβελόνες ή φύλλα. Αυτά τα υλικά βοηθούν στο να παραμείνει η υγρασία στο χώμα τις ζεστές ημέρες αλλά και προφυλάσσουν τους βολβούς από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Αν αποφασίσετε να μεταφυτεύσετε τα κυκλάμινα στον κήπο σας, προσπαθήστε να μιμηθείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμούν τα κυκλάμινα στη φύση. Στη σκιά, κοντά στον κορμό, μεγάλων κωνοφόρων δένδρων, κάτω από το στρώμα των πεσμένων φύλλων όπου το φως του ήλιου φτάνει φιλτραρισμένο κι όπου προφυλάσσονται από το δυνατό αέρα. Τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων δεν αντέχουν θερμοκρασίες κοντά στο 0, οπότε φροντίστε να καλύψετε τα φυτά στον κήπο αν στην περιοχή σας χιονίζει ή αν το κρύο είναι πολύ τσουχτερό.
Μαίρη Υφαντή
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Από αυτό το μήνα ξεκινάμε και πάλι να έχουμε πολλές δουλειές στον κήπο. Θα εντοπίσατε ήδη ότι τα φυτά σας βρίσκονται σε φάση ενεργής ανάπτυξης αυτές τις ημέρες. Όπως και την άνοιξη, οι θερμοκρασίες μεταξύ 20-30οC, η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα και ο ήλιος που πια δεν καίει τόσο πολύ, είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών μας. Βοηθήστε τα με επιπλέον λίπανση εφ΄όσον ο καιρός διατηρείται δροσερός.
Επειδή όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος και οι αλλαγές είναι ξαφνικές, σαν γενική οδηγία φροντίστε να ελαττώνετε ή να αυξάνετε τη συχνότητα του ποτίσματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Αρχίστε σταδιακά να προετοιμάζετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που μεταφέρατε στο μπαλκόνι σας το καλοκαίρι, για την επιστροφή τους σε συνθήκες εσωτερικού χώρου.
Ελέγξτε τα προσεκτικά για έντομα και ασθένειες πριν τα μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο και πλύντε καλά τα φύλλα τους αλλά και τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε να αποφύγετε επέκταση εντόμων και στα υπόλοιπα φυτά σας.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
Φυτά στο μπαλκόνι
Κάντε βόλτες στα φυτώρια και αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα.
Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.
Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα.
Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.
Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
Ποϊνσέτια & Υπομονή: Αρχίστε να αυξάνετε τις ώρες που τα φυτά σας βρίσκονται στο σκοτάδι προκειμένου να επιταχύνετε την άνθισή τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα φυτά αυτά χρειάζονται περίπου 14 ώρες σκοτάδι για μία περίοδο 6 εβδομάδων για να ανθοφορήσουν.
Ελέγξτε προσεκτικά τα χρυσάνθεμα, αν το σχήμα τους δεν είναι αυτό που θέλετε κορφολογήστε τα προσεκτικά ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.
Φυτά στον κήπο
Κάντε βόλτες στα φυτώρια και αρχίστε να αγοράζετε βολβούς και φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους φυτεύετε προς τα τέλη του μήνα.
Φυτέψτε ετήσια ή διετή φυτά που ανθοφορούν τον χειμώνα και την άνοιξη (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες) όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20οC.
Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν σε φθινοπωρινά επίπεδα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
Τα ετήσια που φυτέψατε την άνοιξη έχουν αρχίσει να πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου τους. Αφήστε τα λουλούδια τους να σποριάσουν και μαζέψτε τους σπόρους. Αποθηκεύστε τους σε στεγνό και δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Όταν τα ετήσια ξεραθούν ξεριζώστε τα από τον κήπο σας.
Αν θέλετε να αποξηράνετε καλοκαιρινά λουλούδια μαζέψτε τα τώρα πριν πιάσουν τα κρύα.
Φτιάξτε σε μία άκρη του κήπου σας ένα «βουνό» από τα ετήσια που ξεραίνονται και αφήστε τα εκεί. Την άνοιξη θα έχετε έτοιμο λίπασμα.
Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Αν καλλιεργείτε μυρωδικά (π.χ. βασιλικός, δυόσμος) κόψτε κλωνάρια και μεταφυτεύστε τα σε μικρά γλαστράκια ώστε να τα διατηρήσετε σε εσωτερικό χώρο και το χειμώνα.
Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι και περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 18οC για να τους φυτεύσετε. Για τις τουλίπες, περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας μόλις τα φυτά ξεραθούν και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
Ελέγξτε προσεκτικά τα χρυσάνθεμα, αν το σχήμα τους δεν είναι αυτό που θέλετε κορφολογήστε τα προσεκτικά ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.
Μία καλή ιδέα είναι να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.
Φυτέψτε μαρούλια, σπανάκι και ραδίκια προς τα τέλη του μήνα.
Τα μεταναστευτικά πουλιά θα αρχίσουν σύντομα τα μεγάλα τους ταξίδια. Αν βρίσκεστε σε σημείο της διαδρομής τους, αφήστε τους λίγη τροφή σε εμφανή σημεία του κήπου σας ώστε να τα βοηθήσετε στο μακρύ ταξίδι τους.
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Χρυσάνθεμο
Προέλευση
Το όνομά του σημαίνει το άνθος του χρυσού αν και οι παλαιότεροι το λένε Αγιοδημητριάτικο αφού βρίσκεται στις δόξες του κυρίως τον Οκτώβριο. Η προέλευσή του λέγεται ότι είναι από την μακρινή Ανατολή, την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρώτοι οι Ολλανδοί το έφεραν στην Ευρώπη όπου και καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια ενώ στην Ελλάδα σπάνια υπάρχει κήπος ή μπαλκόνι χωρίς χρυσάνθεμα
Περιγραφή
Τα πανέμορφα λουλούδια τους, σε μία απέραντη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών, έχουν στο κέντρο κίτρινους δίσκους σαν της μαργαρίτας αν και σε πολλές ποικιλίες τα πέταλα των λουλουδιών είναι τόσο πυκνά που ο δίσκος αυτός δεν φαίνεται. Εξαίρεση αποτελεί το λεγόμενο Ολλανδικό χρυσάνθεμο που είναι ένας συνδυασμός χρυσανθέμου και μαργαρίτας.
Ο κεντρικός μίσχος των χρυσανθέμων χωρίζεται σε πολλούς μικρότερους που ο καθένας τους έχει 3 ή περισσότερα μπουμπούκια. Τα μπουμπούκια ανοίγουν σταδιακά και διαρκούν αρκετές ημέρες.
Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό φύλλωμα, σκούρο πράσινο με γκριζοπράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων που είναι λογχοειδή και πριονωτά. Το ύψος τους ξεκινά από τα 20 περίπου εκατοστά αλλά φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους.
Καλλιέργεια
Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη αλλά προτιμούν πλούσιο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο και καλή αποστράγγιση.
Το ριζικό τους σύστημα είναι πλούσιο κι έτσι καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται καλά την υγρασία του εδάφους, κάτι που τα κάνει αρκετά ανθεκτικά στις ζεστές θερμοκρασίες.
Τα χρυσάνθεμα χρειάζονται απευθείας ηλιακό φως για να φθάσουν σε ανθοφορία και αντέχουν τόσο τον ήλιο όσο και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οταν ανθίσουν, φροντίστε τις ζεστές ηλιόλουστες ημέρες να μην τα αφήνετε για πολλές ώρες σε απευθείας ηλιακό φως για να μην καούν τα πέταλα και να διατηρηθούν τα λουλούδια τους ακόμα περισσότερο. Το καλοκαίρι τοποθετήστε τις γλάστρες σε φωτεινό σημείο αλλά όχι κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.
Αν τα καλλιεργείτε σε γλάστρα, ποτίστε τα όταν το χώμα τους είναι ξερό στην επιφάνεια ή όταν δείτε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κρέμονται. Προσέξτε να μην τα ποτίζετε πιο συχνά απ' ότι πρέπει γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν εύκολα.
Φροντίδα
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα μαραμένα λουλούδια για να βοηθήσετε να διατηρηθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται το φυτό σας πιο όμορφο.
Οταν πια τα λουλούδια έχουν μαραθεί κόψτε τα και κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές που μέχρι τώρα είχαν λουλούδια, λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας βέβαια θα σας φανεί πολύ πιο άσχημο αλλά πολύ γρήγορα θα πετάξει νέα κλαδιά στο σημείο που το κλαδέψατε αλλά και αρκετές παραφυάδες.
Συνεχίστε να ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται για όλη τη διάρκεια του χρόνου, αραιότερα βέβαια το χειμώνα και συχνότερα το καλοκαίρι. Αν καλλιεργείτε χρυσάνθεμα σε γλάστρα, τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί να τα ποτίζετε καθημερινά.
Ελέγχετε τακτικά το φυτό, στις νέες κορυφές ή στο κάτω μέρος των ανθισμένων λουλουδιών για μαύρα ή πράσινα μυγάκια, τη λεγόμενη μελίγκρα που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα χρυσάνθεμα.
Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, απομονώστε το άρρωστο φυτό ώστε η ασθένεια να μην μεταδοθεί και στα υπόλοιπα φυτά σας. Προμηθευτείτε το ειδικό φάρμακο-σκόνη που θα βρείτε στα φυτώρια και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πιο πρακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα, διαλύστε 3-4 σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και λίγο «μπλε» οινόπνευμα σε ένα ψεκαστήρα με χλιαρό νερό και ψεκάστε το φυτό σας. Επαναλάβατε τη διαδικασία μετά από 10-15 ημέρες και θα πρέπει να απαλλαγείτε από τα έντομα. Μία πιο άμεση αλλά ριψοκίνδυνη λύση: ψεκάστε τα σημεία που υπάρχουν τα μυγάκια με κοινό σπιτικό εντομοκτόνο και τοποθετείστε τα στη σκιά, βέβαια τα νέα φυλλαράκια που θα ψεκάσετε θα ξεραθούν και θα πέσουν αλλά θα απαλλαγείτε άμεσα από τα έντομα, προσοχή: μόνο σε φυτά εξωτερικού χώρου αφού το εντομοκτόνο μυρίζει έντονα και είναι ακατάλληλο για χρήση σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται, όπως τα σπίτια μας το χειμώνα.
Στο βάζο
1846t.jpg (4976 bytes)Τα χρυσάνθεμα είναι πανέμορφα είτε στον κήπο είτε στο βάζο. Ενα μικρό τρυκ για να διατηρήσετε περισσότερο τα χρυσάνθεμα στο βάζο είναι να διαλύετε μισή ασπιρίνη στο νερό του βάζου κάθε φορά που το αλλάζετε.
Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα, να κόβετε τους μίσχους και να αφαιρείτε τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπως θα κάνατε και για όλα τα υπόλοιπα λουλούδια.
Μαίρη Υφαντή
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Τσίκας: Από την εποχή των...δεινοσαύρων ως σήμερα.
Τα Κυκαδικά (CYCADS) είναι μία εντελώς ξεχωριστή ομάδα φυτών που ανήκει στα γυμνόσπερμα(όπως τα κωνοφόρα). Θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι μεταξύ φτερών και φοινικοειδών με …ολίγη από κωνοφόρα. Απομεινάρια της ιουρασσικής περιόδου (μάλιστα οι Βοτανικοί ανά των κόσμο τα αποκαλούν JURASSIC PLANTS), είναι τα «ζωντανά απολιθώματα» των σύγχρονων κήπων. Εκείνη την εποχή μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως τροφή των …δεινοσαύρων.
Το είδος Cycas revoluta (Κύκας ο καμψίφυλλος κατά τον Γεννάδιο) είναι το πιο διαδεδομένο. Κατάγεται από τα νησιά Ρίου-Κίου της Ιαπωνίας και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θεωρείται ως φυτό, αναπόσπαστο στοιχείο του παραδοσιακού Ιαπωνικού κήπου. Δεν έχει καμμία σχέση με τον Sago Palm (Metroxylon sagu) αν και πολλοί φυτωριούχοι λανθασμένα τον αποκαλούν έτσι.
Το όνομα Cycas το έδωσε το 1753 ο Κάρολος Λινναίος από τη λέξη «κόιξ», η οποία στη συνέχεια έγινε «κοίκας» και που την είχε χρησιμοποιήσει ο Θεόφραστος για να περιγράψει ένα είδος φοινικοειδούς που υπήρχε στην Αιθιοπία.
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.--Ιβίσκος (ο σινικός)
Προέλευση και περιγραφή
Ο ιβίσκος ο σινικός είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια των τροπικών. Η γεωγραφική καταγωγή του σινικού ιβίσκου, που λέγεται και "κινέζικο ρόδο", είναι αδιευκρίνιστη. Μερικές από τις πρώτες έρευνες τον φέρνουν να κατάγεται από την Κίνα. Είδη ιβίσκου αναπτύσσονται σ' αυτή την χώρα, μερικά από τα οποία περιστασιακά βρήκαν τον δρόμο για την Ευρώπη. Άλλες έρευνες αποδίδουν την εμφάνιση του είδους στην Ινδία. Οι παλαιότεροι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι Πολυνήσιοι μετανάστες μπορεί να έφεραν μαζί τους Ιβίσκους από την νοτιανατολική Ασία. Έτσι ο Ιβίσκος βρέθηκε στην Χαβάη, στην Ταϊτή, και στα Φίτζι. Σ' αυτές τις εξωτικές χώρες ο ιβίσκος συνδέθηκε με πολλές συνήθειες της ζωής των κατοίκων. Έτσι έγινε το λουλούδι-έμβλημα της Χαβάης. Οι πρώτες διασταυρώσεις του κινέζικου Ιβίσκου και του ενδημικού ιβίσκου της Χαβάης έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη των περισσότερων από τα χιλιάδες υβρίδια που καλλιεργούνται σήμερα.
http://www.youtube.com/watch?v=paKNd0mlBjI&feature=related
Ο αυθεντικός τροπικός ιβίσκος έχει κόκκινα λουλούδια, αλλά οι γενετιστές έχουν παράγει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων μεταξύ των οποίων παραλλαγές του κίτρινου, του πορτοκαλί και του ροζ όπως και διχρωμίες ή τριχρωμίες. Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πολλά υβρίδια με φυτά που έχουν πολύχρωμα λουλούδια ή διπλά λουλούδια. Ο ιβίσκος ο σινικός είναι ένα πανέμορφο φυτό, εύκολο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικό χώρο. Είναι συγγενικό με τον ιβίσκο τον συριακό, ο οποίος καλλιεργείται σε κήπους και σε πάρκα. Ο ιβίσκος ο σινικός όμως δεν είναι τόσο ανθεκτικός στο χειμωνιάτικο κρύο και είναι προτιμότερο να τον διατηρήσετε σαν φυτό εσωτερικού χώρου.
Φροντίδα
Θέση
Σε πολλούς αρέσει να έχουν ιβίσκους σε ζαρντινιέρες το καλοκαίρι, αφού το φυτό αναπτύσσεται θαυμάσια στον ήλιο, αλλά το να διατηρείτε ιβίσκους σε εξωτερικό χώρο για ένα διάστημα του χρόνου δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα στην φροντίδα τους. Τα φύλλα που αναπτύσσονται έξω στον δυνατό ήλιο είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους, γι' αυτό μην ξαφνιαστείτε αν τα φύλλα του ιβίσκου σας κιτρινίσουν και πέσουν όταν τον μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο το φθινόπωρο. Τα φύλλα του ιβίσκου σε εσωτερικό χώρο γίνονται μεγαλύτερα, σκουροπράσινα και λεπτότερα στην υφή από τα φύλλα ενός ιβίσκου που περνάει όλο το καλοκαίρι σε εξωτερικό χώρο.
Βρείτε το φωτεινότερο παράθυρο στο σπίτι σας για να κρατήσετε τον ιβίσκο σας ευτυχισμένο. Συνήθως αυτό μπορεί να είναι ένα νότιο ή δυτικό παράθυρο. Τοποθετείστε τον όσο το δυνατό πιο κοντά στο παράθυρο αλλά μην αφήνετε τα φύλλα να έρθουν σε επαφή με το τζάμι. Να περιστρέφετε το φυτό κάθε εβδομάδα για να το βοηθήσετε να έχει ομοιόμορφη ανάπτυξη.
Ασθένειες
Διατηρείτε τον ιβίσκο καθαρό για να περιορίσετε τις ευκαιρίες των εντόμων να φωλιάσουν στο φυτό σας. Αν το φυτό σας είναι σε μέγεθος που μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, τοποθετήστε το κάτω από το ντους και κάντε του ένα καλό μπάνιο κάθε δυο μήνες. Πάντα να καθαρίζετε τα φυτά και τις γλάστρες σας σχολαστικά πριν τα μεταφέρετε μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα για να απαλλαγείτε από τις επιδρομές των εντόμων. Να παίρνετε πάντα προφυλάξεις και να ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας.
Πότισμα
Ένας σωστά αναπτυγμένος ιβίσκος, χρειάζεται πολύ νερό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να ελέγξετε την υγρασία του εδάφους και ποτίστε ακριβώς όταν το έδαφος φαίνεται στεγνό. Το νερό θα πρέπει να στραγγίζει ελεύθερα από τον πάτο της γλάστρας, αλλά φροντίστε να μην μένει νερό στο πιατάκι αποστράγγισης. Αν ο ιβίσκος σας διατηρείται έξω κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να τον ποτίζετε κάθε μέρα. Αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να το ποτίζεται κάθε εβδομάδα την περίοδο που βρίσκεται σε ανάπτυξη, και πιο αραιά κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Τα φύλλα θα μαραθούν, θα κιτρινίσουν και θα πέσουν αν το έδαφος στεγνώσει εντελώς.
Λίπανση
Ο ιβίσκος χρειάζεται αρκετή λίπανση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού για να αναπτύξει υγιές φύλλωμα, αλλά προσοχή το πολύ άζωτο μπορεί να αναστείλει την ανθοφορία. Χρησιμοποιείστε καλύτερα ένα πλήρες ισορροπημένο λίπασμα μηνιαία από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο ιβίσκος συνήθως ανθίζει από νωρίς το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Πολλά φυτά μπορεί να ανθίσουν όλο το χρόνο αν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες.
Κλάδεμα
Ο ιβίσκος είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και χρειάζεται ετήσιο κλάδεμα για να διαμορφώσουμε το σχήμα του και να διατηρήσουμε το φυτό στους περιορισμένους χώρους του σπιτιού. Κλαδέψτε το φυτό νωρίς την άνοιξη όταν αρχίζει να εμφανίζεται η καινούρια βλάστηση. Για να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο σε σχήμα δέντρου θα πρέπει να αφαιρέσουμε του χαμηλούς βλαστούς και να κλαδέψουμε ομοιόμορφα την κορυφή. Και οι ιβίσκοι σε σχήμα θάμνου θα πρέπει επίσης να κλαδεύονται και να αφαιρείται η παραπανίσια βλάστηση. Περιορίστε την ανάπτυξη των βλαστών κόβοντας τους στο 1/3 με 2/3 από το αρχικό τους μήκος. Προσέξτε να κάνετε τις τομές σας πάνω από τα σημεία που τα νέα μάτια εμφανίζονται να στρέφονται προς τα έξω, έτσι η νέα βλάστηση θα αναπτυχθεί μακριά από τον κορμό και όχι κοντά στο κέντρο του φυτού.
Με την κατάλληλη φροντίδα ο ιβίσκος σας θα σας ανταμείψει με πλούσια άνθιση ολόκληρο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010
Πώς θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Το καλοκαίρι είναι η πιο θερμή εποχή του χρόνου, είναι επίσης και περίοδος διακοπών. Όταν έρχεται λοιπόν καλοκαίρι φέρνει μαζί του και το ετήσιο πρόβλημα της φροντίδας των φυτών του σπιτιού. Πως θα φροντιστούν τόσα φυτά όταν θα λείπετε για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα; Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το συμβαίνει στο σπίτι σας όσο βρίσκεστε σε διακοπές, γι αυτό εφαρμόστε κάποια από τις παρακάτω συμβουλές.
Η ανθρώπινη επαφή
Ζητείστε από κάποιον φίλο ή γείτονα να προσέχει τα φυτά σας όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά. Βέβαια αυτή η λύση αν και θεωρητικά καλύτερη, πολλές φορές έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αν ζητήστε από κάποιον να έρχεται μέσα στο σπίτι σας κατά την διάρκεια της απουσίας σας, αυτός ή αυτή μάλλον θα έχει την τάση να τα παραποτίζει. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί το άτομο που έχει αναλάβει να φροντίζει τα φυτά σας ανησυχεί μήπως τα φυτά ξεραθούν μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στο σπίτι σας. Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι να κάνετε ακριβώς το αντίστροφο. Μεταφέρετε προσωρινά τα φυτά σας στο σπίτι του φίλου ή του γείτονα - αν φυσικά συμφωνεί- ώστε να τα φροντίζει μαζί με τα δικά του, μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές.
Αυτοποτιζόμενες γλάστρες και συσκευές
Πρακτική αυτόνομη συσκευή ποτίσματος
Μια άλλη μέθοδος για να αντιμετωπίσετε την απουσία φροντίδας στα φυτά σας είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φυτίλι. Τέτοιου είδους φυτίλια ή συσκευές υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές στην αγορά. Από απλές μέχρι ηλεκτρονικές. Από την στιγμή που θα εγκαταστήσετε τέτοιες συσκευές μπορείτε να πάτε στις διακοπές σας αφήνοντας στα φυτά σας ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες. Φροντίστε ωστόσο να ποτίσετε πρώτα καλά τα φυτά σας και να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά στον τύπο χώματος που έχετε. Το χώμα σας δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ σφιχτό.
Φυτά στην μπανιέρα
Πολλοί βάζουν τα φυτά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα πριν φύγουν για διακοπές. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστο για δύο εβδομάδες. Αν τα φυτά σας απαιτούν υψηλή υγρασία, βάλτε το βούλωμα στην τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2-3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο κλπ). Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό.
Στη σακούλα
Ένα φυτό μπορεί να επιζήσει για λίγο καιρό χωρίς πότισμα αν τοποθετηθεί σε καθαρή πλαστική σακούλα. Ανοίξτε μερικές τρύπες στην σακούλα και μετά σφραγίστε την, με σύρμα ή ταινία. Προσέξτε να μην αφήσετε το φυτό εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.
Δροσίστε
Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε την θερμοκρασία του σπιτιού σας όταν θα αφήσετε τα φυτά σας μόνα τους. Ένα φυτό στους 16C έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27C. Ένα υπόγειο θα ήταν το δροσερότερο μέρος γι' αυτά. Τα υπόγεια συνήθως εκτός από χαμηλότερη θερμοκρασία, έχουν και χαμηλότερο φωτισμό. Τα φυτά που δέχονται περιορισμένο φωτισμό χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτά που τα βλέπει ο ήλιος. Γι αυτό περιορίστε τον φωτισμό και τα φυτά σας θα τα καταφέρουν χωρίς πότισμα για μεγαλύτερο διάστημα.
Σάββατο 19 Ιουνίου 2010
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΟ 5ΗΜΕΡΟ 11-16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
Κήπος: Πώς θα προστατεύσετε τα φυτά σας από τον καύσωνα
Οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν κάθε μέρα τις αντοχές μας και μας οδηγούν σε μια συνεχή αναζήτηση δροσιάς. Το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά μας, που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή, ακόμη και εξ αποστάσεως. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα και των διακοπών σας.
Βάλτε τα στο αυτόματο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσετε στα φυτά σας αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα αν λείψετε αρκετές ημέρες, είναι το καλό πότισμα. Το αυτόματο πότισμα θα εξασφαλίσει στα φυτά το απαραίτητο νερό. Είναι, λοιπόν, ο καιρός να εγκαταστήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ή να συντηρήσετε το υπάρχον δίκτυο. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη διψούν τα φυτά, αλλά και να μη γίνεται σπατάλη νερού. Η εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλκόνι είναι απλή υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες λύσεις που θα βρείτε στην αγορά, για να ποτίζονται οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες σας.
● Στο εμπόριο, θα βρείτε και άλλους τρόπους να εξασφαλίσετε υγρασία στα φυτά σας, αν δεν έχετε αυτόματο σύστημα. Στα κέντρα κήπου και στα μεγάλα καταστήματα με είδη κηπουρικής, θα βρείτε ειδικά ζελέ που απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 15 ημέρες.
● Στην αγορά, κυκλοφορούν επίσης ειδικές πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό ή ειδικά μπεκ που προσαρμόζονται σε μπουκάλια του 1½ λίτρου και αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξουν στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά σας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου. Είναι μια καλή, αξιόπιστη και φθηνή λύση αν έχετε λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι ή απλές και όχι αυτοποτιζόμενες γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
● Το πότισμα του κήπου είναι πιο περίπλοκο, καθώς εκεί μπορεί να υπάρχει και χλοοτάπητας, που χρειάζεται άλλο είδος εγκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχετε προβλέψει όλη την απαραίτητη υποδομή ποτίσματος, γιατί διαφορετικά θα έχετε αρκετά προβλήματα τις ημέρες του καύσωνα ή των διακοπών.
Εκμεταλλευτείτε κάθε σταγόνα !
● Σκαλίστε την επιφανειακή κρούστα που δημιουργείται στο χώμα, για να απορροφάται καλύτερα το νερό.
● Τοποθετήστε στο χώμα ή στις γλάστρες των φυτών υλικά εδαφοκάλυψης, όπως ξερά φύλλα, βότσαλα, πριονίδι και φλοιό ξύλου, που καθυστερούν την εξάτμιση. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες διακοσμητικές επιλογές.
● Ποτίζετε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση, για να έχετε καλύτερη απορρόφηση και περιορισμένη εξάτμιση.
● Τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα μόνο όταν έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος. - Αφαιρέστε τα ζιζάνια, που «κλέβουν» νερό από τα φυτά.
● Μην καταβρέχετε τα φυτά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
● Πλένετε (μόνο με νερό) τις βεράντες και τα μπαλκόνια τις απογευματινές ώρες, ώστε να δροσίζονται και τα φυτά.
Μια απαραίτητη κίνηση
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές. Επίσης, καθαρίστε τον καλά από τα άλατα και τις σκόνες ή άλλες βρομιές. Δοκιμάστε τη λειτουργία του και, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καλά δουλεύει, πηγαίνετέ τον για συντήρηση και επισκευή. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά τις ημέρες που θα βρίσκεστε σε διακοπές και τα φυτά σας θα έχουν απόλυτη ανάγκη για νερό.
Για τα φυτά στον κήπο και το μπαλκόνι
● Καθαρίστε τα φυτά σας από τα υπερώριμα λουλούδια, τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα.
● Αφαιρέστε τους «λαίμαργους» βλαστούς (που φυτρώνουν στη βάση ή σε άλλα σημεία του κορμού των δέντρων), καθώς και τις παραφυάδες.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για προσβολές από ασθένειες, καθώς τώρα είναι η εποχή που γίνονται πολύ ευάλωτα.
● Καθαρίζετε συχνά τα φυτά από τη σκόνη με ένα καλό κατάβρεγμα ή με ένα βρεγμένο πανί.
● Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγετε για διακοπές, κάντε ένα καλό κατάβρεγμα σε όλα τα φυτά και ένα πλούσιο πότισμα.
● Προστατεύστε τα φυτά από τις καυτές ακτίνες του ήλιου είτε μετακινώντας τις γλάστρες σε πιο σκιερά σημεία είτε κατεβάζοντας τις τέντες. Φεύγοντας για διακοπές, αφήστε τις τέντες κατεβασμένες.
● Αποφύγετε τα βαθιά κλαδέματα
● κάντε μόνο κορφολογήματα για να διατηρήσετε το σχήμα του φυτού.
● Αποφύγετε να λιπάνετε τα φυτά σας αυτή την περίοδο με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και, αν βάλετε κάποιο άλλο λίπασμα, φροντίστε προηγουμένως να τα έχετε ποτίσει καλά.
● Στο μπαλκόνι τοποθετήστε τις γλάστρες σας κοντά, ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.
Αχ αυτό το γκαζόν !
● Ρυθμίστε το αρδευτικό σύστημα έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του χλοοτάπητα για το καλοκαίρι.
● Θα πρέπει να ποτίζετε το χλοοτάπητα, όπως και τα άλλα φυτά, νωρίς το πρωί ή τις βραδινές ώρες.
● Καλό είναι να κάνετε τακτικά κουρέματα στο χλοοτάπητα, αλλά όχι πολύ χαμηλά (περίπου 2 εκ.) και να μην εφαρμόζετε λίπανση τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, θυμηθείτε να κάνετε ένα κούρεμα την τελευταία ημέρα πριν από τις διακοπές.
● Μπορείτε να ζητήσετε από τον άνθρωπο που συντηρεί το χλοοτάπητα να κάνει αερισμό, διαφορετικά θα πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία. O αερισμός για το χλοοτάπητα λειτουργεί όπως το σκάλισμα στα φυτά: διευκολύνει την απορρόφηση του νερού και την ανάπτυξη του φυτού.
● Καθαρίζετε τακτικά το χλοοτάπητα από τα ζιζάνια και τα ξερά χόρτα. Κάντε ένα καλό βοτάνισμα πριν φύγετε.
Φροντίδα για τα φυτά εσωτερικού χώρου
● Απομακρύνετε τα φυτά σας από τα σημεία όπου «χτυπάει» το κλιματιστικό. Έτσι, θα αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
● Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα καλό επίπεδο υγρασίας στο χώρο.
● Απομακρύνετε τα φυτά που είναι πολύ κοντά στα παράθυρα και στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
● Αν το μπάνιο σας έχει φυσικό φως, πριν φύγετε για διακοπές, μεταφέρετε εκεί τα φυτά σας, ώστε να τους εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
● Αν χρησιμοποιείτε απλές γλάστρες και όχι αυτοποτιζόμενες, προμηθευτείτε τις ειδικές σακούλες ποτίσματος.
● Πριν φύγετε για διακοπές, καθαρίστε τη σκόνη από τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για τυχόν προσβολές, καθώς από το ανοιχτό παράθυρο μπορεί να μεταφερθούν ασθένειες.
Με καλό προγραμματισμό και σωστή φροντίδα, θα εξασφαλίσετε στα φυτά και τον κήπο σας όλα εκείνα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Επιπλέον, θα μπορέσετε να φύγετε για διακοπές ήσυχοι και δεν θα βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιστροφή σας. Βέβαια, καλό είναι, αν λείψετε για αρκετό καιρό, να παρακαλέσετε κάποιο γείτονα ή ένα μέλος από την οικογένειά σας να επισκεφτεί το σπίτι σας μία ή δύο φορές, ώστε να ελέγξει αν όλα είναι καλά και αν τα φυτά σας δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.
Οι όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν κάθε μέρα τις αντοχές μας και μας οδηγούν σε μια συνεχή αναζήτηση δροσιάς. Το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά μας, που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή, ακόμη και εξ αποστάσεως. Πάρτε, λοιπόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα και των διακοπών σας.
Βάλτε τα στο αυτόματο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξασφαλίσετε στα φυτά σας αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα αν λείψετε αρκετές ημέρες, είναι το καλό πότισμα. Το αυτόματο πότισμα θα εξασφαλίσει στα φυτά το απαραίτητο νερό. Είναι, λοιπόν, ο καιρός να εγκαταστήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ή να συντηρήσετε το υπάρχον δίκτυο. Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη διψούν τα φυτά, αλλά και να μη γίνεται σπατάλη νερού. Η εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος σε ένα μπαλκόνι είναι απλή υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες λύσεις που θα βρείτε στην αγορά, για να ποτίζονται οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες σας.
● Στο εμπόριο, θα βρείτε και άλλους τρόπους να εξασφαλίσετε υγρασία στα φυτά σας, αν δεν έχετε αυτόματο σύστημα. Στα κέντρα κήπου και στα μεγάλα καταστήματα με είδη κηπουρικής, θα βρείτε ειδικά ζελέ που απορροφούν και δεσμεύουν ποσότητα νερού τριπλάσια του όγκου τους, την οποία αποδεσμεύουν σταδιακά όταν το φυτό έχει ανάγκη. Με ένα τέτοιο υλικό, μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες των φυτών σας για τουλάχιστον 15 ημέρες.
● Στην αγορά, κυκλοφορούν επίσης ειδικές πλαστικές σακούλες με υφασμάτινο φιτίλι που αποδεσμεύουν σταδιακά υγρασία στο φυτό ή ειδικά μπεκ που προσαρμόζονται σε μπουκάλια του 1½ λίτρου και αφήνουν μικρές ποσότητες νερού να στάξουν στο χώμα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά σας θα έχουν νερό για μία εβδομάδα περίπου. Είναι μια καλή, αξιόπιστη και φθηνή λύση αν έχετε λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι ή απλές και όχι αυτοποτιζόμενες γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
● Το πότισμα του κήπου είναι πιο περίπλοκο, καθώς εκεί μπορεί να υπάρχει και χλοοτάπητας, που χρειάζεται άλλο είδος εγκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να έχετε προβλέψει όλη την απαραίτητη υποδομή ποτίσματος, γιατί διαφορετικά θα έχετε αρκετά προβλήματα τις ημέρες του καύσωνα ή των διακοπών.
Εκμεταλλευτείτε κάθε σταγόνα !
● Σκαλίστε την επιφανειακή κρούστα που δημιουργείται στο χώμα, για να απορροφάται καλύτερα το νερό.
● Τοποθετήστε στο χώμα ή στις γλάστρες των φυτών υλικά εδαφοκάλυψης, όπως ξερά φύλλα, βότσαλα, πριονίδι και φλοιό ξύλου, που καθυστερούν την εξάτμιση. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες διακοσμητικές επιλογές.
● Ποτίζετε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση, για να έχετε καλύτερη απορρόφηση και περιορισμένη εξάτμιση.
● Τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα μόνο όταν έχει στεγνώσει η επιφάνεια του χώματος. - Αφαιρέστε τα ζιζάνια, που «κλέβουν» νερό από τα φυτά.
● Μην καταβρέχετε τα φυτά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
● Πλένετε (μόνο με νερό) τις βεράντες και τα μπαλκόνια τις απογευματινές ώρες, ώστε να δροσίζονται και τα φυτά.
Μια απαραίτητη κίνηση
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές. Επίσης, καθαρίστε τον καλά από τα άλατα και τις σκόνες ή άλλες βρομιές. Δοκιμάστε τη λειτουργία του και, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καλά δουλεύει, πηγαίνετέ τον για συντήρηση και επισκευή. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά τις ημέρες που θα βρίσκεστε σε διακοπές και τα φυτά σας θα έχουν απόλυτη ανάγκη για νερό.
Για τα φυτά στον κήπο και το μπαλκόνι
● Καθαρίστε τα φυτά σας από τα υπερώριμα λουλούδια, τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα.
● Αφαιρέστε τους «λαίμαργους» βλαστούς (που φυτρώνουν στη βάση ή σε άλλα σημεία του κορμού των δέντρων), καθώς και τις παραφυάδες.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για προσβολές από ασθένειες, καθώς τώρα είναι η εποχή που γίνονται πολύ ευάλωτα.
● Καθαρίζετε συχνά τα φυτά από τη σκόνη με ένα καλό κατάβρεγμα ή με ένα βρεγμένο πανί.
● Το τελευταίο βράδυ, πριν φύγετε για διακοπές, κάντε ένα καλό κατάβρεγμα σε όλα τα φυτά και ένα πλούσιο πότισμα.
● Προστατεύστε τα φυτά από τις καυτές ακτίνες του ήλιου είτε μετακινώντας τις γλάστρες σε πιο σκιερά σημεία είτε κατεβάζοντας τις τέντες. Φεύγοντας για διακοπές, αφήστε τις τέντες κατεβασμένες.
● Αποφύγετε τα βαθιά κλαδέματα
● κάντε μόνο κορφολογήματα για να διατηρήσετε το σχήμα του φυτού.
● Αποφύγετε να λιπάνετε τα φυτά σας αυτή την περίοδο με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και, αν βάλετε κάποιο άλλο λίπασμα, φροντίστε προηγουμένως να τα έχετε ποτίσει καλά.
● Στο μπαλκόνι τοποθετήστε τις γλάστρες σας κοντά, ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.
Αχ αυτό το γκαζόν !
● Ρυθμίστε το αρδευτικό σύστημα έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του χλοοτάπητα για το καλοκαίρι.
● Θα πρέπει να ποτίζετε το χλοοτάπητα, όπως και τα άλλα φυτά, νωρίς το πρωί ή τις βραδινές ώρες.
● Καλό είναι να κάνετε τακτικά κουρέματα στο χλοοτάπητα, αλλά όχι πολύ χαμηλά (περίπου 2 εκ.) και να μην εφαρμόζετε λίπανση τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, θυμηθείτε να κάνετε ένα κούρεμα την τελευταία ημέρα πριν από τις διακοπές.
● Μπορείτε να ζητήσετε από τον άνθρωπο που συντηρεί το χλοοτάπητα να κάνει αερισμό, διαφορετικά θα πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία. O αερισμός για το χλοοτάπητα λειτουργεί όπως το σκάλισμα στα φυτά: διευκολύνει την απορρόφηση του νερού και την ανάπτυξη του φυτού.
● Καθαρίζετε τακτικά το χλοοτάπητα από τα ζιζάνια και τα ξερά χόρτα. Κάντε ένα καλό βοτάνισμα πριν φύγετε.
Φροντίδα για τα φυτά εσωτερικού χώρου
● Απομακρύνετε τα φυτά σας από τα σημεία όπου «χτυπάει» το κλιματιστικό. Έτσι, θα αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
● Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα καλό επίπεδο υγρασίας στο χώρο.
● Απομακρύνετε τα φυτά που είναι πολύ κοντά στα παράθυρα και στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
● Αν το μπάνιο σας έχει φυσικό φως, πριν φύγετε για διακοπές, μεταφέρετε εκεί τα φυτά σας, ώστε να τους εξασφαλίσετε περισσότερη υγρασία. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
● Αν χρησιμοποιείτε απλές γλάστρες και όχι αυτοποτιζόμενες, προμηθευτείτε τις ειδικές σακούλες ποτίσματος.
● Πριν φύγετε για διακοπές, καθαρίστε τη σκόνη από τα φύλλα με ένα βρεγμένο πανί.
● Ελέγξτε τα φυτά σας για τυχόν προσβολές, καθώς από το ανοιχτό παράθυρο μπορεί να μεταφερθούν ασθένειες.
Με καλό προγραμματισμό και σωστή φροντίδα, θα εξασφαλίσετε στα φυτά και τον κήπο σας όλα εκείνα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Επιπλέον, θα μπορέσετε να φύγετε για διακοπές ήσυχοι και δεν θα βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιστροφή σας. Βέβαια, καλό είναι, αν λείψετε για αρκετό καιρό, να παρακαλέσετε κάποιο γείτονα ή ένα μέλος από την οικογένειά σας να επισκεφτεί το σπίτι σας μία ή δύο φορές, ώστε να ελέγξει αν όλα είναι καλά και αν τα φυτά σας δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο.
Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Γεράνι - Μολόχα
Γεράνι ή Μολόχα
Προέλευση – Περιγραφή
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το γεράνι ως ένα από τα φυτά που είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Το γεράνι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Το όνομά τους πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα τους μοιάζει με γερανό. Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια.
Περιποίηση – Φροντίδα
Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.
Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό. Ποτίζετε τακτικά αφήνοντας όμως το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα και αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Επίσης μην ψεκάζετε συχνά με νερό τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να ξεραθούν αλλά ξεπλένετέ το κάπου κάπου, μετά τη δύση του ηλίου, για να αφαιρείτε τη σκόνη.
Από τις πρώτες κιόλας ζεστές μέρες αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπωσιακά λουλούδια τους. Αφαιρείτε τα ξεραμένα λουλούδια όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βοηθήσετε το φυτό να παράγει καινούργια λουλούδια. Η ανθοφορία σταματάει όταν ο καιρός κρυώσει αλλά το πράσινο φύλλωμά τους εξακολουθεί να γεμίζει τον κήπο και τις γλάστρες σας όλο το χειμώνα.
Τα γεράνια έχουν πλουσιότερη ανθοφορία αν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία, ιδανικά με νότιο προσανατολισμό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Μερικές από τις νεότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στην πιο πυκνή σκιά όμως η ανθοφορία τους είναι λιγότερο πλούσια από εκείνες που απαιτούν ήλιο.
Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης που θα χορηγήσετε μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη.
Μπορείτε να φυτέψετε τα γεράνια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καλύτερα όμως να το κάνετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε το καινούργιο φυτό να έχει χρόνο για να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας ή η παγωνιά.
Όταν αγοράζετε γεράνια, προτιμήστε φυτά που να έχουν χαμηλό ύψος και πλούσιο φύλλωμα και καλύτερα να έχουν μπουμπούκια παρά πολλά ανθισμένα λουλούδια.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πάρα πολύ εύκολος και γίνεται από κλαδί. Ετσι λοιπόν, αν σε κάποια βόλτα σας ζηλέψετε ένα όμορφο χρώμα, κόψτε ένα κλαδί και φυτέψτε το στον κήπο σας. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει για λίγο και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία θα κρατήσετε μακριά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για λίγες ημέρες και ποτίστε το φυτό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τις πρώτες ημέρες θα δείτε όλα του τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά μην απογοητευτείτε γιατί σύντομα θα δείτε να πετάει καινούργια φύλλα και κλαδιά. Όταν πλέον το καινούργιο φυτό θα αναπτυχθεί και θα σας φανεί αρκετά ώριμο, τότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας ή να μεταφέρετε σταδιακά τη γλάστρα στο σημείο που θέλετε.
Ασθένειες
Μέρος της γοητείας αλλά και της ευκολίας τους είναι το ότι τα γεράνια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί μελίγκρα, αν έχει προσβληθεί κάποιο άλλο φυτό του κήπου σας, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.
Χαρίστε λοιπόν άφθονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας φυτεύοντας γεράνια. Είναι ιδανικά για φύτεμα σε στενά παρτέρια του κήπου, μαζί με άλλα φυτά ή για ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια αν φυτέψετε τις έρπουσες ποικιλίες. Αν έχετε αρκετό χώρο φυτέψτε πολλά γεράνια μαζί, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών και συνδυάστε τα με άλλα χαμηλότερου ύψους ετήσια φυτά όπως οι κατηφέδες, οι βιολέτες, ο μυρωδάτος βασιλικός κ.λ.π.
Μαίρη Υφαντή
Προέλευση – Περιγραφή
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το γεράνι ως ένα από τα φυτά που είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Το γεράνι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Το όνομά τους πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα τους μοιάζει με γερανό. Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια.
Περιποίηση – Φροντίδα
Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.
Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό. Ποτίζετε τακτικά αφήνοντας όμως το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα και αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Επίσης μην ψεκάζετε συχνά με νερό τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να ξεραθούν αλλά ξεπλένετέ το κάπου κάπου, μετά τη δύση του ηλίου, για να αφαιρείτε τη σκόνη.
Από τις πρώτες κιόλας ζεστές μέρες αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπωσιακά λουλούδια τους. Αφαιρείτε τα ξεραμένα λουλούδια όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βοηθήσετε το φυτό να παράγει καινούργια λουλούδια. Η ανθοφορία σταματάει όταν ο καιρός κρυώσει αλλά το πράσινο φύλλωμά τους εξακολουθεί να γεμίζει τον κήπο και τις γλάστρες σας όλο το χειμώνα.
Τα γεράνια έχουν πλουσιότερη ανθοφορία αν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία, ιδανικά με νότιο προσανατολισμό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Μερικές από τις νεότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στην πιο πυκνή σκιά όμως η ανθοφορία τους είναι λιγότερο πλούσια από εκείνες που απαιτούν ήλιο.
Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης που θα χορηγήσετε μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη.
Μπορείτε να φυτέψετε τα γεράνια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καλύτερα όμως να το κάνετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε το καινούργιο φυτό να έχει χρόνο για να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας ή η παγωνιά.
Όταν αγοράζετε γεράνια, προτιμήστε φυτά που να έχουν χαμηλό ύψος και πλούσιο φύλλωμα και καλύτερα να έχουν μπουμπούκια παρά πολλά ανθισμένα λουλούδια.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πάρα πολύ εύκολος και γίνεται από κλαδί. Ετσι λοιπόν, αν σε κάποια βόλτα σας ζηλέψετε ένα όμορφο χρώμα, κόψτε ένα κλαδί και φυτέψτε το στον κήπο σας. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει για λίγο και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία θα κρατήσετε μακριά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για λίγες ημέρες και ποτίστε το φυτό. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τις πρώτες ημέρες θα δείτε όλα του τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά μην απογοητευτείτε γιατί σύντομα θα δείτε να πετάει καινούργια φύλλα και κλαδιά. Όταν πλέον το καινούργιο φυτό θα αναπτυχθεί και θα σας φανεί αρκετά ώριμο, τότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας ή να μεταφέρετε σταδιακά τη γλάστρα στο σημείο που θέλετε.
Ασθένειες
Μέρος της γοητείας αλλά και της ευκολίας τους είναι το ότι τα γεράνια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί μελίγκρα, αν έχει προσβληθεί κάποιο άλλο φυτό του κήπου σας, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.
Χαρίστε λοιπόν άφθονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας φυτεύοντας γεράνια. Είναι ιδανικά για φύτεμα σε στενά παρτέρια του κήπου, μαζί με άλλα φυτά ή για ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια αν φυτέψετε τις έρπουσες ποικιλίες. Αν έχετε αρκετό χώρο φυτέψτε πολλά γεράνια μαζί, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών και συνδυάστε τα με άλλα χαμηλότερου ύψους ετήσια φυτά όπως οι κατηφέδες, οι βιολέτες, ο μυρωδάτος βασιλικός κ.λ.π.
Μαίρη Υφαντή
Δευτέρα 17 Μαΐου 2010
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Aνθοκομικη Εκθεση Καστοριας
Ο Κηπόκοσμος το μεγαλύτερο κεντρο κήπου στον νομο Καστοριας σας ενημερώνει οτι θα παρευρεθει στην 13η Ανθοκομικη Εκθεση και φυσικα σας περιμένουμε να μας επισκεφθειτε!!
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Οι νάνοι των κήπων
Σίγουρα τους έχετε δει να ξεπροβάλουν ανάμεσα από τις φυλλωσιές των κήπων, να ξαπλώνουν στο γρασίδι και να φυλάνε την εξώπορτα. Οι νάνοι των κήπων δεν είναι αγάλματα. Είναι περισσότερο ζωντανοί απ' ότι νομίζετε. Ξεκινώντας από αρχαίους μύθους διαγράφουν την δική τους πορεία στο χρόνο και πλέκουν την ιστορία με το παραμύθι, στοιχειώνοντας χιλιάδες κήπους, ίσως και τον δικό σας.
Ο μύθος και η προέλευση
Στις μυθολογίες όλων σχεδόν των λαών της Ευρώπης υπάρχουν αναφορές σε διαφόρων ειδών πλάσματα που ζούσαν στα δάση ή στα έγκατα της γης και ήταν άρρηκτα συνδεμένα μ' αυτήν. Νεράιδες, ξωτικά, καλικάντζαροι σε χίλιες δυο παραλλαγές κυριάρχησαν στους μύθους και τα παραμύθια διατηρώντας την μαγεία τους μέχρι σήμερα.
Μια ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι οι νάνοι. Οι νάνοι που εμφανίζονται με πολλά ονόματα αλλά τα γνωστότερα είναι τα Gnome και Dwarf.
Οι νάνοι (Dwarves) είναι μυθικά πλάσματα της νορβηγικής και της γερμανικής μυθολογίας. Σήμερα με τον όρο drwaft (νάνος) χαρακτηρίζουμε κάποιον ή κάτι υπερβολικά κοντό ενώ νανισμός (Dwarfism) είναι μια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μικρό ανάστημα.
Οι νάνοι (Gnomes) είναι μυθικά πλάσματα που χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερα μικρό μέγεθός τους και τον υπόγειο τρόπο ζωή τους. Η λέξη Gnome προέρχεται από την νεολατινική λέξη gnomus. Συχνά θεωρείται ότι η ρίζα της είναι από την ελληνική λέξη γνώσις ωστόσο μάλλον είναι παράφραση της λέξης γενόμος genomos (αυτός που ζει στη γη).
Εικονογραφία νάνου σύμφωνα με την νορβηγική μυθολογιά
Στις μέρες μας οι νάνοι (Gnomes) θεωρείται ότι είναι μικρά πλασματάκια με γενειάδες και φορούν μυτερά χρωματιστά σκουφιά. Ζουν σε φυσικές περιοχές για να βρίσκονται κοντά στην φύση και τη γη και νοιάζονται για την άγρια ζωή και το περιβάλλον. Η φροντίδα της φύσης είναι καθημερινή τους δραστηριότητα. Ελευθερώνουν τα άγρια ζώα από παγίδες, βγάζουν τις σκλήθρες από τις πατούσες τους και ταΐζουν όσα ζώα δεν έχουν αποθηκεύσει αρκετή τροφή για το χειμώνα. Όπου κι αν ταξιδεύουν φυτεύουν αγριολούλουδα, και ζωντανεύουν τα φυτά. Είναι πιο καλοκάγαθα από άλλα λαογραφικά πλάσματα όπως είναι οι καλικάντζαροι.
Οι θρύλοι των Gnomes και η ιστορία τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στις αρχαιότερες απεικονίσεις παριστάνονται σαν ρυτιδιασμένοι γέροι με μακριές λευκές γενειάδες ή σαν παραμορφωμένοι κοντοστούπηδες. Το μικρό τους μέγεθος είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει.
Στη Γερμανία συχνά απεικονίζονταν σαν μεταλλωρύχοι. Υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία κάποιοι μεταλλωρύχοι, μικροί στο ανάστημα, ξεκίνησαν από την Κρήτη γύρω στο 1500 μ.Χ. για να σκάψουν για χρυσό και ασήμι σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, και μια τέτοια περιοχή ήταν και η νοτιοανατολική Γερμανία. Πιστεύεται ότι ο μύθος των νάνων μεταλλωρύχων έχει τις ρίζες του σ' αυτήν την θεωρία.
Το χαρακτηριστικό κόκκινο μυτερό σκουφάκι που βλέπουμε να φορούν σήμερα οι νάνοι των κήπων, είναι αναπαράσταση αυτού που φορούσαν οι μεταλλωρύχοι των βουνών της νοτιοανατολικής Γερμανίας.
Οι νάνοι συχνά εμφανίζονται στους γερμανικούς λαϊκούς μύθους και στα παραμύθια. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η "Χιονάτη και οι επτά νάνοι" των αδερφών Grimm. Άλλος λαϊκός μύθος υποστήριζε ότι τα ομοιώματα των νάνων, έφερναν καλοτυχία σε ένα σπίτι αν ήταν τοποθετημένα στην αυλή του ή τον κήπο του. Αυτή η άποψη φυσικά γρήγορα υιοθετήθηκε από τα περισσότερα γερμανικά σπίτια.
Η ιστορία των νάνων του κήπου
Οι πήλινοι νάνοι του Philip Griebel
Οι πρώτοι νάνοι κήπου φτιάχτηκαν στην Grafenroda, μια πόλη γνωστή για τα κεραμικά της στην Thuringia της Γερμανίας στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο Philip Griebel έφτιαχνε ζώα και διακοσμητικά από τερακότα. Ξεκίνησε να φτιάχνει τους νάνους με βάση τους τοπικούς μύθους, για να κάνει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις ιστορίες με τους γουρλήδες νάνους που προθυμοποιούνταν να φροντίζουν τους κήπους τα βράδια.
Οι νάνοι των κήπων γρήγορα διαδόθηκαν σε όλη τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία και οπουδήποτε αλλού η κηπουρική ήταν ένα σοβαρό χόμπυ. Η βιομηχανία νάνων εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία μαζί με άλλες πολυάριθμες βιομηχανίες μικρές ή μεγάλες που μπαινόβγαιναν από τον χώρο των επιχειρήσεων και η καθεμία είχε το δικό της διαφορετικό στυλ και ντιζάιν. Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έπληξε σοβαρά την βιομηχανία και οι περισσότεροι παραγωγοί τα παράτησαν τότε. Οι επίγονοι του Griebel κατασκευάζουν ακόμα νάνους από τερακότα και είναι οι τελευταίοι από τους Γερμανούς παραγωγούς. Όλοι οι άλλοι μετέφεραν την παραγωγή στην Τσεχία, την Πολωνία ή την Κίνα. Πρόσφατα εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια νάνοι κήπου στη Γερμανία.
Οι παραδοσιακοί νάνοι είναι φτιαγμένοι από τερακότα χυμένη σε καλούπια. Ο νάνος αφαιρείται από το καλούπι, αφήνεται να στεγνώσει και μετά ψήνεται σε καμίνι για να σκληρήνει. Όταν κρυώσει βάφεται λεπτομερώς στο επιθυμητό επίπεδο και στέλνεται στα καταστήματα για να πουληθεί στους καταναλωτές. Οι περισσότεροι μοντέρνοι νάνοι είναι φτιαγμένοι από συνθετικές ρητίνες και άλλα παρόμοια υλικά.
Αντίγραφο του Lampy
Οι νάνοι των κήπων εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρώτη φορά το 1847 από τον Sir Charles Isham, όταν αυτός επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στη Γερμανία έφερε μαζί του 21 φιγούρες νάνων και τις τοποθέτησε σαν διακοσμητικά στους κήπους του σπιτιού του στο Lamport Hall του Northamptonshire. Μόνο ένας νάνος από εκείνη την αυθεντική φουρνιά σώζεται. Ο Lampy, όπως είναι γνωστός, εκτίθεται για τους επισκέπτες στο Lamport Hall, και είναι ασφαλισμένος για ένα εκατομμύριο λίρες.
Πολλές από τις φιγούρες των νάνων του 19ου αιώνα ήταν καλοφτιαγμένες, μεγάλες και εντυπωσιακές. Αν και υπήρχαν σε διάφορα μεγέθη, μερικά μοντέλα έφταναν μέχρι και ένα μέτρο στο ύψος, έχοντας αριστοτεχνικές λεπτομέρειες στο πρόσωπο και στα ρούχα. Μάλιστα ακολουθώντας τον μύθο των Dwarves ήταν συχνά κακομούτσουνοι και κατσούφηδες.
Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι του Disney
Αυτό συνεχίστηκε και στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930 και άλλαξε το 1937 χάρη σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Η Walt Disney Productions μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το παραμύθι των αδερφών Grimm, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι. Στη ταινία η Χιονάτη βρίσκει καταφύγιο στην καλύβα των νάνων μέσα στο πυκνό δάσος. Ο Disney διατηρεί τη ιδιότητα των νάνων που δουλεύουν σαν μεταλλωρύχοι, εφευρίσκει όμως γι' αυτούς νέους χαριτωμένους χαρακτήρες, με κατάλληλα ονόματα και συμπαθητικά χαρακτηριστικά. Ο Χαζούλης, ο Ντροπαλός, ο Υπναράς, ο Συναχωμένος, ο Καλόκαρδος, ο Σοφός και ο Γκρινιάρης γίνονται οικείες φιγούρες παντού και πιθανόν αλλάζουν για πάντα την δημοφιλή εικόνα του νάνου.
Ωστόσο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν η παραγωγή νάνων άρχισε πάλι να αναπτύσσεται οι αλλαγές στους νάνους οριστικοποιήθηκαν με φωτεινότερα χρώματα και οι κατασκευαστές άρχισαν να φτιάχνουν τους νάνους όπως τους ξέρουμε μέχρι τώρα και που είναι καθιερωμένοι διεθνώς πια σαν "νάνοι κήπων". δηλαδή μικρά αγαλματάκια με ζωηρά χρώματα και αστείες φάτσες που στολίζουν τους μικροαστικούς κήπους.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έφερε επίσης και το τέλος των περισσότερων - αν όχι όλων - πήλινων νάνων. Την δεκαετία του 1960 που έμεινε γνωστή και ως εποχή του πλαστικού, κατασκευάστηκαν στην Γερμανία οι πρώτοι πλαστικοί νάνοι. Το στυλ τους ήταν αυτό που είχε δημιουργήσει ο Disney και παρουσιάζονταν σαν άθραυστοι και αδιάβροχοι σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς πήλινους νάνους. Σύντομα κατέκτησαν την αγορά και καθώς πολλοί κατασκευαστές έβγαζαν συνεχώς νέα πλαστικά μοντέλα, αυτή μπορεί να θεωρηθεί η πιο πετυχημένη περίοδος στην ιστορία των νάνων κήπου. Ο νέοι νάνοι όχι μόνο είχαν τα συμπαθητικά χαρακτηριστικά που τους είχε δώσει ο Disney αλλά δεν παρουσιάζονταν πια μόνο ως μεταλλωρύχοι αλλά να έχουν και άλλες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κηπουρική, να παίζουν μουσικά όργανα, να ασχολούνται με τα σπορ κ.λ.π.
Ο νάνος του Rien Poortvliet
Το 1976, μια νέα μορφή νάνου θα δημιουργηθεί από τον Ολλανδό ζωγράφο και εικονογράφο Rien Poortvliet. Το παιχνιδιάρικο ύφος των νάνων του ακολουθεί την μυθολογική παράδοση και παρουσιάζει τους νάνους σαν μικροσκοπικά ζωηρά πλασματάκια που φορούν μυτερά κωνικά καπέλα και ρούχα σε μπλε κόκκινο και πράσινο χρώμα. Οι αρσενικοί νάνοι έχουν πάντα μακριές λευκές γενειάδες. Όταν συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Wil Huygen για να δημιουργήσουν το περίφημο βιβλίο "Gnomes" , έναν οδηγό για τα μυθικά πλάσματα, οι εικονογραφίες του Poortvliet πάντα έδειχναν τους νάνους του με το χαρακτηριστικό κωνικό καπέλο τους. Όταν οι νάνοι του αντιγράφηκαν από κατασκευαστές νάνων κήπου έγιναν γρήγορα πολύ δημοφιλείς διεθνώς.
Πού είναι ο νάνος μου;
Οι νάνοι των κήπων έγιναν ένα δημοφιλές αξεσουάρ για κήπους και αυτό δημιούργησε κάποιες "παρενέργειες" με κωμικές πολλές φορές διαστάσεις. Οι νάνοι έγιναν στόχος φαρσέρ. Είναι περίφημη η φάρσα με τους νάνους που δραπετεύουν γνωστή ως "gnoming". Διάφορα "κινήματα" απελευθέρωσης των νάνων με σκοπό την επιστροφή τους στη άγρια φύση, δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Γαλλία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες.
Ο περιπλανώμενος νάνος στην Αθήνα μπροστά από την Ακρόπολη
Μερικοί νάνοι έχουν απαχθεί και σταλθεί σε ταξίδια στο εξωτερικό ενώ οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει φωτογραφίες των νάνων τους μπροστά σε διάσημα τοπία από όλα τα μέρη του κόσμου. Η φάρσα αυτή ενέπνευσε την διαφημιστική καμπάνια ενός πολύ γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου και ο "Περιπλανώμενος νάνος - Roaming Gnome" έγινε το σήμα κατατεθέν του. Το 2008 συνελήφθη στην Βρετάνη ένας Γάλλος με την κατηγορία ότι έκλεψε 170 νάνους κήπων.
Οι νάνοι των κήπων συχνά θεωρούνται κιτς και σαν ένδειξη φτωχού γούστου για τους ιδιοκτήτες τους. Οι νάνοι έγιναν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε σοβαρούς κηπουρικούς κύκλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αναγνωρισμένου κύρους Chelsea Flower Show απαγόρευσε την χρήση τους στους κήπους του καθώς οι οργανωτές του ισχυρίστηκαν ότι η ύπαρξή τους μειώνει την αισθητική των κήπων. Οι υπέρμαχοι των νάνων κατηγόρησαν τους οργανωτές για σνομπισμό γιατί οι νάνοι είναι δημοφιλείς στην εργατική τάξη και στους μικροαστικούς κήπους.
Μεταγενέστερο ρωμαιογαλατικό αγαλματίδιο του Πρίαπου (1ος αι. μ.Χ.) που βρέθηκε στη Γαλλία το 1771.
Κάποιοι μελετητές υπαινίσσονται ότι οι νάνοι των κήπων έχουν αρχαιότατη καταγωγή που φτάνει στην ελληνική μυθολογία. Είναι απόγονοι των αγαλμάτων του Πρίαπου του θεού της γονιμότητας, αγάλματα του οποίου συχνά στόλιζαν αρχαίους κήπους και αγρούς για να εγγυηθούν μία άφθονη σοδειά.
Το σίγουρο είναι ότι οι νάνοι των κήπων σήμερα είναι δημοφιλείς όσο ποτέ άλλοτε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν διακοσμητικά κήπων, αλλά και σαν διακοσμητικά εσωτερικών χώρων. Δεν είναι σπάνιο να τους συναντήσετε σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικές πινακίδες και καταχωρήσεις. Εμφανίζονται σε εφημερίδες και περιοδικά, ακόμα και στην τηλεόραση, συνήθως σαν αντικείμενα διασκέδασης και πάντα σκορπίζουν χαμόγελα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)